Jump to content

Hosszúkardvívás – életre kel egy ősi sport

2014. 07. 26. 16:17

2014. január 15-én megalakult a magyar hosszúkardvívó országos sportági szövetség Dr. Pávay Tibor elnöklésével. A szövetség célja, hogy felelevenítse a középkori európai tradíciókkal rendelkező hosszúkardvívást, mint önálló harcművészetet. Tevékenységi körükbe beletartozik mind az oktatás, mind pedig a versenyek szervezése.

Az MHS azaz a Magyar Hosszúkardvívó Szövetség három év előkészítő munka után jöhetett végre létre országunkban. Az egyesület tagja a International IFHEMA-nak (Federation of Historical European Martial Arts) és a HEMAC-nak is (Historical European Martial Arts Coalition), mely a középkori európai harcművészetek oktatóiból és kutatóiból áll.

Jelenleg az MHS kettő tagegyesületből szerveződik. Az egyik a debreceni székhelyű AULE azaz Anjou Udvari Lovagok Egyesülete, melynek tagjai a hosszúkardvívás mellett egyéb középkori fegyverek forgatásában is jeleskednek. A másik a 2003-as alapítású Ars Ensis, melynek keretei közt szintén több fegyvernemet ismerhetünk meg. Oktatóik megtalálhatóak Budapest mellett Szegeden, Nagykanizsán, Sopronban és Győrben is.

Maga a sportág 600 éves hagyománnyal rendelkezik. A hosszúkard a 15. századtól a 19. század kezdetéig a lovagság legfőbb, szimbolikus fegyvere volt. A városi polgárság körében elterjedt önvédelmi és párbajeszközként lett népszerű. A vívás rendszeres gyakorlására már nagyon korán vívócéhek alakultak, melyek barátságos tornák útján biztosították az edzéseket és a versengést.

A sportág sajnálatos módon élő mesterek hiányában kihalt. Újjáéledését a 14-18. század között papírra vetett tudásnak köszönhetjük. A kor neves vívói számos könyvet, kéziratot, kódexet hagytak ránk, melyek a lovagi szabadvívás művészetét örökítették meg sok más fegyvernemmel és pusztakezes küzdősporttal egyetemben.

A vívásoktatás alapja azonban mindenütt a hosszúkard volt, mely erős szimbolikus értékkel bírt. Ezzel avatták fel az új mestereket, viselése pedig preztízs értékű volt. A hosszúkardvívás harcműveszetként való újjáélesztésére 150 éve, a historizmus kora óta vannak kísérletek. Kutatók, sportolók és fegyvergyűjtők dolgozták fel a hatalmas mennyiségű muzeális kódexanyagot, melynek köszönhetően ma ismét kipróbálhatjuk a hosszúkardvívást.

Az elmúlt tíz év alatt új lendületet vett a kutatás és fellendült a hagyományőrző sportág gyakorlati népszerűsége is. Európai szinten számos nemzetközi tornát sikerült megszervezni, sőt lehetséges, hogy jövőre először hazánkban, Győrött egy világbajnokságra is sor kerül.

Forrás: hosszukardvivas.atw.hu, arsensis.hu

Írta: Ambróz Nóra