Jump to content

Jégmászás – a hegymászás egy még extrémebb változata

2014. 07. 24. 09:49

Sokaknak nem elég azaz az adrenalin, ami egy meredek sziklafal megmászása közben szabadul fel. A jelentős tapasztalattal rendelkező hegymászók és extrém sportolók körében egyre népszerűbb a még nagyobb kihívást jelentő jeges falak meghódítása.

Ha már snassz a fal- és hegymászás ideje kipróbálni valami sokkal kevésbé klasszikusat, valamit, ami még veszélyesebb. Erre mi sem lehetne megfelelőbb, mint a természet zordságát hirdető jeges, meghódíthatlannak látszó magaslatok.

A jégmászás célja, hogy gleccserek és megfagyott vízesések tetejére jussunk fel. A meredekség mellett azonban a jég külön kihívásokat is tartogat. A sziklákkal ellentétben a jégcsapok igencsak szeretnek eltörni egy felnőtt ember súlya alatt, különösen, ha előzőleg már kampót vertünk a tömbbe, megbontva az egység stabilitását.

Hasonlóképpen az utakat borító tükörjéghez, a dermedt vízesések felülete is rémisztően csúszós. Nem árt alaposan felkészülni, ha ilyen kihívásra készülünk. Nem elég a testünket formába hozni, mentálisan is rá kell hangolódni a feladatra, melyben tanfolyamok segíthetnek. Emellett pedig sosem szabad megfelelő felszerelés, biztonsági intézkedések és társ nélkül nekivágni a lejtőknek.

A Magyarországról legkönnyebben elérhető jégmászó paradicsomok a Tátrában vannak, például a Nagy-Tarpataki-völgyben a Veverka-szakadék nyújt kiváló lehetőséget, hogy próbára tegyük magunkat vagy felkereshetjük az olasz Dolomitok egyik kedvelt helyét, az Enghe-völgyet.

Forrás: men.hu

Írta: Ambróz Nóra