Jump to content

Vodkaremekek - két ízesített különlegesség házilag

2018. 04. 28. 23:54

A különböző vodkakoktélok és ízesítések divatja perpillanat a csúcson jár. Az eredetileg a tömény alkohol ízének elnyomására kitalált eljárások mára odáig finomodtak, hogy az ízek egymás kiegészítői lesznek. A különleges vodkareceptek közül válogatva egy gránátalmás-vaníliás és egy citrusos receptet mutatok be, mely utóbbi a lengyel Cytrynówka-t hivatott reprodukálni.

Gránátalmás-vaníliás vodka

Hozzávalók 3x250 ml-hez vagy egy 1 literes üveghez:

- 12 dkg azaz kb. egy gyümölcsnyi gránátalma (megtisztítva, csak a vörös, húsos magok)

- 3 vanília egész vanília rúd (legjobb a Fairtrade, Ndalli)

- 7,5 dl vodka (40%-os, minőségi)

- 20 dkg cukor

- 2 dl víz

Végy egy steril üveget és rakd bele a gránátalma és vanília darabokat. Ezután töltsd rá a vodkát óvatosan. A vízben forrald fel a cukrot, míg teljesen fel nem oldódik, majd hagyd 1-2 percig hűlni. Ha már nem forró annyira, öntsd bele a vodkába, zárd le és rázd össze alaposan a vodkát a sziruppal. Tedd sötét, hűvös helyre, majd néhány napon keresztül naponta egyszer rázogasd meg, majd kb. egy hét múlva szűrd le és öntsd át egy másik üvegbe. Remekül feldobja egy buli hangulatát, hiszen igazi könnyen csúszós, lányitató finomság, de ajándékba is nagyon jól mutat, ha valami kreatívval szeretnéd meglepni egy ismerősödet.

Citrus vodka

Hozzávalók egy literhez:

- egy citros és egy narancs lereszelt külső héja

- 1 liter jó minőségű vodka (Royal, Finlandia, Grey Goose)

- 3 teáskanál porcukor vagy egy csomag vaníliás cukor

A pucoló vagy reszelő segítségével szabadítsd meg a citromot és a narancsot a héjától, de vigyázz, hogy a fehér rész ne kerüljön bele. Akkor jó, ha a reszelék minnél apróbb, így besegíthetsz neki egy késsel, hogy még kisebbek legyenek a darabkák. (Ezáltal megnő a relatív felületük és több ízanyagot adnak ki magukból.) Helyezd el a reszeléket az üveg alján, majd töltsd bele a vodkát, végül pedig a cukrot. Zárd le az üveget és hagyd, hogy csendes magányban a spejzban vagy a szekrényben érlelődjön békességben 3-4 napig legalább.

Mielőtt felszolgálnád szűrd le és hűtsd be a vodkát, sőt akár a vodkás poharakat is lejegelheted az igazán frissítő élményért. Ha long drinket szeretnél belőle csinálni, keverd bátran limonádéval, kólával és sok jéggel.

Forrás és fotó: jamieoliver.com

Írta: Ambróz Nóra

(Forrás: menandstyle.hu)