Jump to content

A szavak ereje

2021. 08. 25. 20:12

Kitalálod, melyik a legerősebb?

Nem, ez nem csak a bűvészek által kitalált humbug, hanem egy ősi kifejezés. Andrew Bennett bűvész és tréner munkája során cégekkel és cégvezetőkkel dolgozik együtt, hogy az Abrakadabra fontosságát átadja nekik, de az üzleti világ mellett a magánéletben éppen olyan fontos tudatosítani ezt.

Mágikus szavak nem léteznek, igaz? Dehogynem, ilyen például a kérem és a köszönöm. Vagy éppen az Abrakadabra, amit a bűvészek használnak, és amivel szinte bármi valóra válhat. Úgy hangzik, mint egy sokat ígérő fogyókúrás reklám? Igazad van, csúsztattunk egy kicsit, ugyanis nem egy-egy szó rendelkezik mágikus erővel, hanem az összes.

Andrew Bennett bűvész, de sosem használta előadásai során az Abrakadabra szót, mert mesterkéltnek érezte. Aztán egyszer kíváncsi lett, miért elengedhetetlen eleme a varázslatnak ez a mesebelien hangzó szó, így végül az MIT nyelvészeti tanszékénél kötött ki, ahonnan hamarosan választ kapott a kérdésére: egy ősi arámi kifejezés, amit nagyjából úgy lehet lefordítani, hogy “Amit mondok, azt hozom létre.”

Bár eredeti szakmáját tekintve Bennett bűvész, nem szülinapi zsúrokon és bar-micvókon lép fel, hanem tranzíción áteső cégekkel dolgozik, csapatoknak és vezetőknek tart tréningeket, így nagyon sok tapasztalata van az emberekkel és a teljesítményközpontú világgal.

A Towson Egyetemen tartott TEDx előadása is a célok megvalósítása köré épült fel, de egy eddig keveset vitatott szempontból. A húsz perces szereplése során arról beszélt, hogy mekkora ereje van a szavainknak, miközben fel sem fogjuk ezt. A szavak teremteni, alkotni képesek, de ugyanúgy rombolni és korlátozni is lehet velük.

Személyes szinten, azaz hogy miként beszélsz saját magadhoz. Azok a minták, amiket alkalmazol, amikor a fejedben társalogsz magaddal, alapvetően határozzák meg, hogy mi történik körülötted, az életedben. Hogy sikerül-e levizsgázni, összejön-e az álommunka. Sokszor nem a tudás vagy képességek hiánya vezet a kudarchoz, hanem a nem megfelelő belső monológ.
A szavak meghatározzák az emberek közötti viszonyokat. Akárcsak személyes szinten, úgy az emberek között is lehet velük segíteni vagy épp ellenkezőleg, rombolni és kárt tenni.

Vezetőként szintúgy elengedhetetlen szerepe van a szavaknak. A jó vezetők otthont teremtenek a munkahelyen, ahol tudni lehet merre halad a szervezet, és hogy kinek mi a szerepe benne. Inspirálnak, amit nagyon gyakran történetekkel érnek el, ehhez pedig a megfelelő szavakra van szükség.

Gyakran észre sem vesszük, milyen szavakat használunk magunkkal vagy másokkal szemben, így ez is, mint minden, tudatosságot igényel. Bennett ezért konkrét lépéseket is javasol:

  • Légy tudatában, hogy a szavaknak mekkora ereje van.
  • Monitorozd a belső és a külső nyelvezetet, amit használsz.
  • Használd az Abrakadabrát egy univerzális eszközként, ami időről-időre emlékeztet a szavak fontosságára.
  • Reflektálj: ismerd fel, ha egy eddig használt mintázat áll a sikereid útjába.
  • Írd le részletesen és minél gyakrabban, hogy mi az, amit szeretnél elérni.
(Forrás: igenyesferfi.hu / fotó: pixabay.com)