Jump to content

Tippek alváshoz

2021. 06. 08. 21:11

Az alvás hiánya befolyásol nagyjából mindent, a munkádtól az idegállapotodon át egészen a magánéletedig. Jobb, ha odafigyelsz, mert ez lényeges!

#1 Készülj fel az alvásra!

Fontos, hogy legyen rendszer az alvásban, az agyad rááll és tudni fogja mikor jött el az ideje. Legyen egy rituálé előtte, vagy ha úgy tetszik egy sorrend, mindig ugyanúgy történjen az esti zuhany és vacsora. Sőt, nagyon ajánlott a mobilt is hanyagolni, vagy beállítani rajt az éjszakai módot, mert ez általában kíméli a szemedet, és könnyebben elalszol majd.

#2 Hazafelé már ne kávézz!

Christopher Drake Journal of Clinical Sleep Medicine-ben publikált kutatása szerint azok az emberek akik munka végeztével (kb. 6 órával lefekvés előtt) ittak még egy kávét lezárásképp, éjszaka legalább 1 órával kevesebbet aludtak.

#3 A háló legyen szentély!

Amennyire fontos egy rendezett irodai asztal a megfelelő munkához, annyira fontos, hogy a hálószobád legyen egy olyan hely, ahová visszavonulhatsz. Nappal be se menj, csak nyugovóra térj oda.

#4 Az a fontos, mikor!

Az este 10 -től hajnali 2 -ig tartó időszak alatti pihenés a legalkalmasabb a regenerálódásra és a megfelelő hormontermelésre. Ha ebben az időszakban még ébren vagy, a másnap nagyon nyűgös lesz. Ha te megrögzött éjjelibagoly vagy és nem tudunk téged lebeszélni, próbáld ki mondjuk holnap, hogy még 10 előtt lefekszel, másnap rögtön érezni fogod a jótékony hatását.

#5 Az alvás fontossága megkérdőjelezhetetlen!

Tekints erre kötelező feladatként. Nem baj, ha nem veszed fel a telefont mindig, vagy nem válaszolsz azonnal minden egyes e-mailre. Megvár, holnap reggel majd elintézed.

#6 A NEM a varázsszó!

Tanulj meg néha nemet mondani. Nem kell mindent elvállalnod, nem kell minden nap éjfélig dolgoznod és négykor kelned, hogy utolérd magad. Amíg nem magadat helyezed előtérbe, hanem a munkát, addig megette a fene az egészet, és az egész erőlködésnek se jövője, se értelme.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)