Jump to content

A délutáni szundi előnyei

2021. 05. 14. 16:22

A délutáni szundikálás kevesek kiváltsága és egyelőre csak a mediterrán népek számára a mindennapi rutin része, ám kutatók bizonyították, hogy igenis egészséges szokás! Javítja a memóriát, csökkenti a stresszt, növeli a szexuális aktivitást!

Behozhatod a lemaradásodat

Nyilván az éjszakai alvás a legideálisabb, hiszen ekkor tud a szervezeted megfelelő ideig, egyhuzamban 6-8 órát pihenni, ami szükséges egy átlagos ember számára. Ám ha dálután is hozzá tudsz tenni 1-2 órát, még, energiaszinted tovább nőhet.

Javul a memóriád

Ha tanulás vagy megfeszített munka után szundítasz egyet, ötször jobban rögzülnek a memóriába tett információk, mintha fenn maradnál végig, derítették ki német neuro-pszichológusok. A kutatók állítása szerint emlékezőképességünk munkája összefügg azzal, agyunk tud-e nyugodtan aludni.

A rövid szundi is segít

Ledőlésből 15-20 perc is elegendő, hogy egy teljesen új emberként ébredj fel, hiszen alvás közben az agyban lévő kémiai anyagok újra egyensúlyba kerülnek, még ha pár percre hunyod is le a szemed.

Megvéd a súlytöbblettől

Minél kevesebbet alszol, annál nagyobb az esélyed, hogy elszaporodnak rajtad a kilók, hiszen az alváshiány növeli a ghrelin hormon termelődését, amitől többet akarsz enni, és csökkenti a teltségérzetet jelző leptinét.

Stresszoldó

A stressz a vérnyomásodat az egekbe küldi – ami szívbetegséget, agyvérzést és még merevedési problémákat is okozhat. Ám a kutatások szerint egy rövid szundikálás segít szervezetednek a stressz kezelésben. Ráadásul a kutatók szerint az alvás segít a szív regenerációs munkájában.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)