Jump to content

Tippek spóroláshoz

2021. 04. 25. 12:52

A birtoklás iránti vágy az emberi természet velejárója. Kutatások is bizonyítják, hogy ha két hasonló tárgy közül kell választanunk, akkor azt választjuk szívesebben, ami a saját tulajdonunk. Ha mind a 7,7 milliárd ember úgy élne a Földön, ahogyan mi itt Európában, akkor a bolygó idei erőforrásait május 10-ével bezárólag elfogyasztottuk volna.

A fenntarthatóság és a tudatos vásárlás szellemében egyre több olyan szolgáltatás érhető el, amelyek megosztás alapon vagy tartós bérleti konstrukcióban kínálnak megoldást. Ezúttal az utóbbiak közül következik egy összeállítás – 5 meglepő dolog, amelyekre tartós bérletet is lehet kötni:

Farmer havidíjért?

Alig akad olyan ember a Földön, akinek nincs a ruhatárában legalább egy farmernadrág. A farmer egy örök darab, de persze a mindennapokban elhasználódik és sokszor fordul elő, hogy a kukában végzi kedvenc ruhánk, ráadásul felmérések szerint a ruhatárunk 30%-át egy évnél kevesebbszer hordjuk, így még elhasználódniuk sem kell ahhoz, hogy már ne érezzük benne komfortosan magunkat. Ez alapján gondolt egyet néhány évvel ezelőtt a Mud Jeans, egy holland cég, akik speciális farmerbérlet konstrukciót dolgoztak ki, amely lényege, hogy egy regisztrációs díj kifizetését követően havidíjat fizetünk a kiválasztott farmerért, majd 12 hónap elteltével mi dönthetjük el, hogy lecseréljük-e nadrágunkat egy új darabra, vagy addig hordjuk, ameddig az elhasználódik. Ráadásul az egész kezdeményezés lényege az ökológiai lábnyom csökkentése, mert a lecserélt nadrágok mind újrahasznosításra kerülnek.

Bútor tartós bérletre

Otthonunk vagy a munkahelyünk hangulatát is jelentősen meghatározza, hogy milyen bútorokkal vesszük körbe magunkat. Vannak, akik ragaszkodnak a rég megszokott dolgokhoz, de sokan attól érzik jobban magukat, ha rendszeresen változtathatnak környezetükön. Számukra remek megoldás a már Magyarországon is elérhető bútorbérlés szolgáltatás, amely különösen az irodákat célozza meg. Rendszeres havidíj mellett annyi, és olyan bútort kaphatunk tartós bérletre, amennyire és amilyenre szükségünk van. Változtatni pedig bármikor tudunk a konstrukción.

Babaruhák méretről méretre

Egy angol cég indította el azt a szolgáltatást, amely a kisgyerekes családoknak segít spórolni, ráadásul ők is gondolnak ökológiai lábnyomunk csökkentésére. Amikor egy kicsi születik egy családba, rengeteg ruhát vásárolnak a szülők, melyeket akár néhány hét vagy hónap alatt gyorsan kinövik a gyerekek. A Bundlee havidíjas szolgáltatása nullától tizennyolc hónapos korig ad bérbe ruhákat havidíjas alapon, szezonális váltásban. Hogy hogyan működik? Amint gyermekünk kinövi az aktuális ruháit, bármikor ingyenesen vissza tudjuk küldeni a cég főhadiszállására, akik azonnal postázzák az eggyel nagyobb méretet. Minőségellenőrzés után a visszaküldött ruhák pedig átkerülnek egy másik családhoz. Egy csomagban 15 különböző ruhadarab van, legyen szó bodyról, pólóról, ruháról vagy pizsamáról.

4 évente új autó

Ki ne szeretne 3-4 évente új autóba ülni? Ráadásul úgy, hogy mindeközben mentesül számos olyan autótartással járó feladattól és extra költségtől, mint a kötelező befizetése, a téligumik tárolása, a szervízköltségek vagy a kezdőrészlet? A ŠKODA Privát Bérlethez hasonló konstrukciók sokáig csak cégek számára voltak elérhetők, pár éve viszont már magánemberek is élhetnek vele itthon is. Lényege, hogy akár 0% önerővel, 0 Ft kezdőbefizetéssel beülhetünk egy új autóba úgy, hogy utána a havi bérleti díj – az üzemanyagon kívül – tartalmaz minden olyan költséget, mely a gépjármű forgalomba helyezéséhez és fenntartásához szükséges.

Bérelj konyhakertet

A kertészkedés kikapcsol, a szabadban töltött idő jót tesz a szervezetnek, a zöld szín pedig megnyugtat. Azonban nem mindenkinek van módja saját kertjében kertészkedni. Erre kínál lehetőséget például a Közösségi Kertek nevet viselő kezdeményezés. A megvalósulás formája szerint léteznek tisztán a közösséghez tartozó vagy egyéni tulajdonban lévő parcellákból álló telkek, amelyek kialakíthatóak akár iskolák vagy kórházak udvarán, akár önkormányzati telkeken vagy használaton kívüli építési területen.

(Forrás: igenyesferfi.hu / kép: pixabay)