Jump to content

3 jel, hogy munkamániás vagy

2021. 04. 25. 20:53

Túl sok időt töltesz a munkahelyeden? Gyakran szekálnak azzal a barátaid, hogy sokat dolgozol, és ez rosszul esik neked? Nem tudod felidézni, mikor volt utoljára közös programod a pároddal? Lehet, hogy téged is utolért a munkamánia, ami azt jelenti, hogy a munka drogként funkcionál az életedben, és a legfontosabb tevékenységeddé vált, ez alá rendelsz minden mást.

Aránytalanul sokat dolgozol

A munkamánia egyik jele az, hogy aránytalanul sokat dolgozol. Az aránytalanul – többek között – azt jelenti, hogy sok időt töltesz bent a munkahelyeden, a normál munkaidőt rendszeresen túlléped, esetleg még otthon is folytatod a munkát.

Úgy érzed, soha sem érsz a feladataid végére, és több időt kell szánni azokra. Elvállalsz mindent, amit a többiek nem akarnak megcsinálni, valamint mások helyett is dolgozol. Te vagy az utolsó, aki elhagyja az irodát, a munkatársaid vidáman indulnak haza, te pedig még mindig úgy érzed, nem végeztél.

Az egyetlen célod: dolgozni

A munkamánia egyik legfontosabb tünete, ha az életed főcélja, sőt egyetlen célja az lett, hogy dolgozhass. Ez jelenti a legfontosabb elfoglaltságot számodra, ebben találod meg a kihívásokat, közben viszont egyre inkább elfáradsz, kimerülsz, és a munkád nem mindig okoz örömet, de mégis úgy érzed, csinálnod kell. Függővé válasz, a gondolataid állandóan a feladataid körül forognak.

Ideges vagy, ha nem dolgozhatsz

A munkamániások túlteljesítését a környezetük is ki szokta szúrni, és megjegyzéseket tesznek is nekik ezzel kapcsolatban. Egy igazi munkamániás ekkor feszültté válik, zavarja, ha figyelmeztetik arra, hogy sokat dolgozik.

Akkor is idegesek lesznek, ha nem tudnak dolgozni, úgy érzik, lemaradnak valamiről. Ezért jellemző rájuk, hogy betegen is bemennek dolgozni, vagy otthonról dolgoznak.

A munkamániásokat általában a felettesük figyelmezteti arra, hogy túl sok szabadságuk van még, és kötelező szabikra küldik őket, amitől szintén feszültté válnak. Ők azok, akik duzzogva mennek el néhány nap szabira, majd a szabadságuk második napján rövidgatyában megjelennek az irodában, vagy otthonról telefonálgatnak állandóan a munkatársaiknak, hogy ellenőrizzék, minden rendben van.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)