Jump to content

Így lehetsz elégedett

2021. 04. 14. 12:51

Sikeres vagy, mégis elégedetlen. Nem ritka állapot, de van pár technika, amivel túllendülhetsz ezen.

Amit korábban kristálytisztán láttál, most elhomályosult, elvesztette jelentőségét a számodra, már-már nem is tudod, miért csinálod azt, amit csinálsz. Sikeres vagy, mégis elégedetlen. Nem ritka állapot, de van pár technika, amivel túllendülhetsz ezen.

A teljesítményorientált emberekkel gyakran megesik, hogy bár szépen hozzák az eredményeket, ezek elérése után mégsem éreznek megnyugvást, megelégedést. A karriered jól halad, és anyagi szempontból sincs okod a panaszra, mégis kezded elveszíteni a motivációd. Bár sokféle probléma állhat a háttérben, íme, néhány módszer, ami segíthet lokalizálni, hol is akadtál el!

Kérdezd meg magadtól, hogy miért választottad ezt a karriert. Ha megkérdezel olyan embereket – akár magadat -, akik sikeresek, mégsem elégedettek, hogy miért azt az utat választották maguknak, amit, gyakran az alábbi válaszok érkeznek:

 • Ezt tűnt a praktikus választásnak.
 • A szüleim is ezzel foglalkoztak (vagy ezt várták el tőlem).
 • Ez volt az a terület, amiről tudtam, hogy anyagi biztonságot nyújt majd.

Az ilyen döntéseket a bizonytalanság és félelem motiválta, semmint a kielégítő karrier megtalálása. Az életnek az ad értelmet, ha megtalálod, ami számodra fontos, amiért érdemesnek látod minden nap tenni és dolgozni. Ha ez megvan, akkor az magával hozza a kiteljesedés és megelégedés érzését. Nem lehetetlen a 180 fokos fordulat az életben, de ha erre nem vagy kész, esetleg nincs rá lehetőséged, az is segít, ha a munkán kívül találsz valami olyat, ami gazdagabbá teszi az életed.

Határold körül, hogy mi a te egyszemélyes küldetésed, ami aztán iránytűdül szolgálhat. Az alábbi kulcselemekből kell állnia:

 • Az értékeid
 • A személyiséged
 • Az érdeklődésed és a szenvedélyed
 • Az erősségeid és a tehetséged

Ha egyszer már világos, hogy ki vagy és mi a fontos a számodra, akkor kezdd el megfogalmazni a személyes küldetésed. Lehet ez egy bekezdés vagy két mondat is. Ezután tedd ki egy jól látható helyre, így rendszeresen vissza tudsz térni hozzá, és ellenőrizni, hogy ennek megfelelően tevékenykedsz-e. Így biztosan arra fogsz fókuszálni, ami igazán fontos a számodra. Íme, néhány jól ismert és sikeres embertől:

 • “To make people happy” – Walt Disney
 • “If something is important enough you should try, even if the probable outcome is failure” – Elon Musk
 • “To have fun in my journey through life and learn from my mistakes.” – Richard Branson
 • “To be a teacher. And to be known for inspiring my students to be more than they thought they could be.” – Oprah Winfrey
 • “I shall not fear anyone on Earth. I shall fear only God. I shall not bear ill will toward anyone. I shall not submit to injustice from anyone. I shall conquer untruth by truth. And in resisting untruth, I shall put up with all suffering.” – Mahatma Gandhi

Ha már pontosan tudod, melyek a számodra fontos dolgok, akkor nagyobb valószínűséggel fogsz olyan szokásokat követni, amelyek egybevágnak azzal, hogy milyen emberré szeretnél válni. Tudd, hogy mik a személyiséged tartóoszlopaiként funkcionáló értékek, és döntsd el, hogy az aktuális szakmád, karriered mennyire felel meg ezeknek. Próbáld ki ezt a gyakorlatot: gyűjtsd össze a számodra legfontosabb tíz értéket (például család, felfedezés, szabadság, kreativitás stb.), és után szűkítsd le a listát ötre. Rendezd ezeket fontossági sorrendbe, majd írd le, mit jelentenek ezek a számodra, miért döntöttél úgy, hogy ezek a fontosak neked. Ez a gyakorlat segít mélyebbre ásni önmagadban, hogy közelebb kerülj az elégedettség érzéséhez.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)