Jump to content

Ha valami mégsem működik

2021. 03. 10. 11:08

Felnőttél, és minden oké. Van munkád, szereted, vagy legalább nem mindig utálod, és meg is élsz belőle. Vannak barátaid, sok minden érdekel, sosem unatkozol. Elviekben minden rendben. Mégis, valahogy nem igazán jön össze a megfelelő társ megtalálása. 

Reggel korán kelés, irány a munkahely – autóban egyedül oda-vissza. Lehúzol a munkahelyen minimum 9 órát, de valószínűbb, hogy tíz, vagy tizenkettőt. Utána, jó esetben sportolsz is, nem minden nap, de mondjuk, heti kétszer. Egyedül élsz, így a fennmaradó estékből legalább egyet lefoglal a takarítás, mosás, bevásárlás és hasonló szükséges tevékenységek. Lesz olyan este (vagy akár kettő is), amikor olyan hulla fáradt vagy, hogy a távirányítót is nehéz megemelni, nemhogy a hátsód. És akkor ott tartunk, hogy maradt talán a hétvégéd, aminek a felén ernyedt zombiként pihensz, és csak a másik fele lehet aktív. Ha nem tervezted meg előre ezt az icipici szabadidőt, megy is a levesbe, mert utolsó pillanatban milyen szociális tevékenységet akasztasz le, és kivel, ahol esélyed van potenciális partnerekkel találkozni? Mert a barátaid egy része is pont ugyanezt a darálót éli, mint te, sőt, sokuk már családi mellett.

Ismerős? Tudod hányan élnek így? Sokezer sikeres városi felnőtt, aki kötődésre vágyik, de „nem fér az idejébe”, hogy ezeket a kötődéseket kialakítsa, és fenntartsa.

Ha megkérdezed magad, mely területek a legfontosabbak az életedben, mit akarsz elérni, többnyire fel tudod sorolni. Legtöbbször nem is a felállított fontossági sorrenddel van a baj, inkább azzal, hogy a tetteid nem követik ezt a sorrendet.

Amire nem szakítasz időt, arra nem is lesz.

Nem a te hibád, hogy a munkahelyeken elvárják a 6 óránál hosszabb munkavégzést, és az sem a te sarad, hogy a 21. században a munkád mellett szükséged van plusz fizikai terhelésre az egészséged megőrzéséhez, közben tanulni is fontos, hogy lépést tarthass a változó világgal, és ez mind, mind időigényes. Ami viszont a te felelősséged, hogy eldöntöd, mi az az egy-két, esetleg három terület, ami most (a következő hónapokban, egy évben) a legfontosabb, és odafigyelsz, hogy elsősorban ezekre jusson testi, lelki energia, valamint pénz és idő.

Van az az életszakasz, amikor a karrier az első. Ez idő alatt kár ostorozni magad amiatt, hogy az élet más területein esetleg nem hasítasz. Amikor viszont eljön a fordulópont, és áthelyezed a hangsúlyt az életed egy másik területére, akkor lényeges, hogy az elvet kövesse a gyakorlat is.

Hogyan változtassak?

Írd össze, mi az a 4- 8 fő terület, ahol szeretnéd, hogy az életed rendben legyen. (Pl. karrier, egészség, párkapcsolat, család, hobbi, tanulás, stb.) Gondold át, ezek közül melyek azok, amiket a következő fél, vagy 1 évben előtérbe akarsz helyezni! Majd nézd meg hogy most milyen forrásokat fordítasz egyenként a területek működtetésére! (Idő, Pénz, Energia) Ha a területek nincsenek egyensúlyban, az egyáltalán nem baj. Ritkán jut mindenre egyenlő mennyiségű forrás, viszont az lényeges, hogy az épp most legfontosabbnak tartott területek a fontosságuknak megfelelő arányban kapjanak figyelmet és forrásokat.

A kormány mindig a Te kezedben van, bármikor változtathatsz irányt. Most sem mész rossz felé, talán csak másfelé, mint amerre szeretnél. Szerencsére, mindig ott az újra tervezés lehetősége!

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)