Jump to content

A hűtőszekrény használata

2021. 02. 24. 08:03

Évente átlagosan 33 kiló élelmiszert dobunk ki, csak mert túl sokat vettünk vagy nem jól tároltuk. Most megmutatjuk, hogy a konyhád egyik legfontosabb gépével hogyan bánhatsz a legjobban.

Az ételek és italok eltarthatósága szempontjából kétségkívül a hűtőszekrény a legfontosabb konyhai eszköz és bár ugye faék egyszerűségűnek tűnik, mégis egyáltalán nem mindegy, mire és hogyan használod.

Függetlenül attól, hogy milyen étrendet követsz, rendkívül sokféle élelmiszert fordul meg a lakásodban, viszont a többség nem tudja, hogyan érdemes tárolni ezeket. Most néhány hasznos tippel segítenünk abban, hogyan használhatod okosan és biztonságosan a hűtőszekrényedet, hogy a különféle ételek minél tovább megőrizzék frissességüket és állagukat.

Nem minden ételt kell hűtőbe tenni

Sokan szinte minden romlandó terméket azonnal betesznek a hűtőbe a bevásárlás után, azonban azzal, ha csak a ténylegesen oda való élelmiszereket rakod a gépbe, értékes helyet szabadíthatsz fel a valóban hűtést igénylő termékek számára, ráadásul ezek állagát is megóvhatod. Sok termék szobahőmérsékleten is kiválóan eltartható – ilyen például a tojás, ami ugyan tovább eláll a hűtőben, mégsem a megszokott helyén, a hűtőajtóban érdemes elhelyezni, hiszen itt ingadozik a legjobban a hőmérséklet. Jó megoldást jelent erre a DoorCooling+ technológia, amely felülről külön hideg levegőt juttat az ajtó rekeszeibe, ezzel biztosítva az egyenletes hőmérsékletet.

Az olyan könnyen romlandó élelmiszereket, mint például a húsok és halak természetesen hűteni kell, azonban sokan nem tudják, hogy a paradicsom, a hagyma és más zöldségek egészen egyszerűen a pulton vagy a konyhaszekrényben is tárolhatók. Bizonyos gyümölcsök – például az avokádó, az alma, a banán, a citrom és a bogyós gyümölcsök – íze és állaga is megváltozhat a hűtőszekrényben, ezért ha belátható időn belül szeretnéd ezeket elfogyasztani, nem érdemes őket lehűteni. Hasonló kérdések merülhetnek fel a kenyérfélék esetében is, amiket viszont egyáltalán nem szükséges hidegben tárolni.

Mindent a megfelelő polcra

Minden hűtőszekrény belsejében felülről lefelé csökken a hőmérséklet, azaz a készülék felső polcain van a „legkevésbé hideg”, alul pedig a leghidegebb. Ezt, valamint néhány élelmiszer-biztonsági szempontot mindenképpen érdemes szem előtt tartani a hűtő elrendezésekor. Ilyen szempont lehet például, hogy a húst és a halat a legalsó polcra érdemes beficcentened, ahonnan a húslé nem csöpöghet rá más élelmiszerekre. A tejtermékeket a középső polcokon célszerű elhelyezni, a zöldségeket pedig a legmagasabb páratartalmú rekeszben érdemes tartani. A gyümölcsöknek a zöldségekhez képest alacsonyabb páratartalomra van szükségük, így érdemes őket külön helyen tárolni. Fun fact: a legújabb hűtőkben már attól függően állíthatod be a zöldségtároló rekesz páratartalmát, hogy zöldséget vagy gyümölcsöt tartasz benne.

A hűtő ideális hőmérséklete

 

Ahhoz, hogy az ételek a lehető legtovább frissek és biztonságosan fogyaszthatóak maradjanak, a hűtő hőmérsékletét állítsd 4 °C-ra, vagy ennél egy kicsivel alacsonyabb hőfokra. Ennél magasabb hőmérsékleten a húsok és a halak romlanak meg, a túl hideg környezetben viszont a zöldségek és gyümölcsök fagyhatnak meg még akkor is, ha a zöldségtároló fiókba raktad őket. A hűtőben tárolt élelmiszerek számára az egyenletes hőmérséklet volna ideális, a gép ajtajának nyitogatásával viszont meleg levegőt engedsz be a készülékbe. A új hűtő után néznél, akkor keress olyan típust, amelynek belsejében legalább fél-egy fokos pontossággal biztosított az egyenletes hőmérsékletet.

A hűtő elrendezése is számít

A jól és tudatosan elrendezett hűtőszekrényben a hideg levegő egyenletesebben áramlik a termékek között, ezáltal pedig az ételek is tovább maradnak frissek. Ha átlátszó dobozokban/üvegekben tárolod az ételeket (és ezeket nem halmozod egymásra), gyorsabban megtalálod, amire szükséged van, így kevesebb meleg levegőt engedsz be a hűtő belsejébe. Sokszor biztos neked is problémás volt nagyobb edényeket beficakolni a hűtőbe: erre jó megoldást jelent egy igény szerint összecsukható polc, amit felezni is lehet, például kancsók tárolásához és felhajtani is, ha nagy edényt szeretnél berakni a készülékbe.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)