Jump to content

Az időgazdálkodás

2021. 02. 23. 12:24

Az időgazdálkodás nem csak egy elfoglalt üzletembernek fontos, hanem egy hétköznapi embernek is, aki a 8 órás munkaidő után otthon még babrál valamit ami számára fontos, több mint hobbi és reményeket fűz hozzá. Magazinunk épp így íródik, nap mint nap.

Mi az a fontos? Mi az a sürgős?

A sürgős feladatok trükkösek: azt hiszed, hogy attól mert sürgős, még fontos is. Pedig nem mindig van ez így, sőt.

Írd össze!

Vedd a mobilod, vegyél kézbe egy füzetet, egy noteszt, naptárat, bármit és kezdd el összeszedni a feladataidat, kategorizálva, akár a fenti mátrixot felhasználva. Ha a feladatlista túl hosszú (mondjuk meghaladja az egy oldalt), akkor jobban jársz, ha a kidelegálható, halasztható, felesleges, időrabló, értelmetlen tevékenységeket iktatod ki, beleértve a felesleges meetingeket és a kiscicás videók.

A naptárad a barátod!

Erre bizonyára már korábban is rájöttél, de legrosszabb esetben is a fenti két pont már rávezetett téged a lényegre. Cal Newport, időgazdálkodási szakértő azt tanácsolja, hogy a feladataidat a naptáradba időszükséglettel együtt vezesd fel. Amennyiben az előre meghatározott időn belül nem jutott volna sehova a dolog, érdemes teljesen átütemezni.

2 perc!

Ha pár másodperc alatt el tudod dönteni, hogy egy adott feladat vagy bármilyen apróság 2 percen belül megoldható, akkor érdemes azonnal nekilátni! Olyan kis dolgokra gondolunk, mint elintézni egy gyors telefont, vagy elmosni a tányérodat ebéd után. Ezek tényleg bagatell dolgok, de megelőzöd vele a később esetlegesen felhalmozódott temérdek “munkát”, ami csak stresszforrás.

Tudatosítsd magadban a saját időhasználatod!

Vannak erre különböző programok is amiket a PC -re telepítve gyorsan kiderül, milyen badarsággal cseszed el az értékes időt. Az egyik ilyen amit mi is kipróbáltunk a RescueTime, próbáld ki! Ki fog derülni mennyit pörgeted a Facebook hírfolyamot feleslegesen, illetve mennyi értelmetlen politikai videót nézegetsz.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)