Jump to content

Tanulj meg segítséget kérni

2021. 02. 16. 08:01

Már Benjamin Franklin is megtapasztalta, milyen sokat számít, ha egy idegentől vagy ellenségedtől kérsz segítséget, mikor egyik politikai ellenfelétől kért segítséget. Merőben megváltoztatja a kapcsolatotokat, illetve jó alapot ad valami újnak.

 

Összességében sokkal jobban járunk akkor, ha meg merjük mutatni, hogy mi is sebezhetőek vagyunk.

Szívesen segítenek!

Frank Flynn és Vanessa Bohns kutatópáros több szituációt is megvizsgált a tudomány nevében. Többek közt két fontos témát emeltek ki amikben szembetűnő volt az eredmény: telefonos piackutatás illetve adománykérés. A kísérlet előtt természetesen megkérdezték az kísérletező alanyokat, milyen esélyeket látnak arra, hogy segítő kezet nyújtanak nekik az emberek. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy 40-45% -al több ember próbált segíteni a tesztalanyoknak mint az korábban jósolták.

Erősebbé tesz!

A kimutatott gyengeség egy bizonyos területen nagyon előnyös, és te is jól járhatsz vele. Sőt, mi több, CSAK jól járhatsz vele. A kutatópáros egy alkalommal saját maga tesztelte az emberek segítőkészségét. Egy metrómegállóban odamentek vadidegen emberekhez és csak annyit mondtak: “Jó napot kívánok! Hajlandó lenne kitölteni az alább kérdőívet?” Ebben az esetben az emberek 47% -as szívesen kitöltötte.

Amikor azonban a “Jó napot kívánok! Megtenne nekem egy szívességet? Kitöltené az alábbi kérdőívet?” kérdést tették fel, akkor 87% kitöltötte az űrlapot. Ebből az következik, hogy amikor konkrétan kérték a segítséget, többen igyekeztek kitölteni azt.

A segítség elmulasztása majdnem fizikai fájdalom!

Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban megjelenő másik kutatás eredményei szerint ha elutasítjuk a segítséget egy bajbajutott emberen, szinte fizikai fájdalomhoz hasonló érzés keletkezik az agyunkban, ha pedig még sajnálatot is érzünk a másik fél iránt, ez az állapot hosszabb ideig is fennmaradhat.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)