A német szakemberek azt is kimutatták, hogy az egészséges étrendre való áttérés után még hosszan jelentkezhet ez az immunválasz. Ezek a hosszú távú változások vezethetnek el az érelmeszesedés és a cukorbetegség kialakulásához, amelyek a nyugati társadalom étrendjével összefüggő betegségek. A Cell című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban a kutatók egereket fogtak „nyugati étrendre”, amely sok zsírt, cukrot és kevés rostot tartalmazott. Az állatok szervezetében erős gyulladásos válasz alakult ki, szinte ugyanolyan, amilyet egy veszélyes baktérium fertőzés idéz elő.
– magyarázta Annette Chirst, a tanulmány egyik szerzője. Hogy jobban megértsék a jelenséget, a kutatók ezekből az egerekből, valamint az egészséges étrenden lévő egerekből is izolálták a nagy immunsejttípusok csontvelőőssejtjeit, megvizsgálva azok működését és aktivitásának állapotát.
Génkutatások már korábban kimutatták, hogy a nyugati típusú étrend nagyszámú gént aktivál az őssejtekben. Az érintett gének között vannak azok, amelyek a sejtburjánzásért és -érésért felelősek – a szabályozatlan sejtburjánzás pedig jól tudjuk, hogy nagyon nagy eséllyel rákhoz vezethet. Jó hír viszont, hogy amikor az egereket ismét a hagyományos, gabonában gazdag étrendre állították négy hétre, eltűnt az állandó gyulladás.
Csak a közelmúltban fedezték fel, hogy a veleszületett immunrendszernek van egy bizonyos emlékező formája. Gyulladás után a szervezet védekező rendszere riasztott állapotban van, hogy gyorsan tudjon válaszolni egy esetleges újabb támadásra, ezt nevezik a kutatók veleszületett immuntréningnek. Az egerekben viszont ezt a folyamatot nem baktérium idézte elő, hanem az egészségtelen étrend.