Jump to content

Japán óracsoda

2020. 11. 24. 10:00

Az SBGZ005 modellből mindössze 50 darab lesz elérhető, a SBGW260-ból pedig valamivel több, 350 darab, úgyhogy sietnie kell annak, aki nem akar újabb 140-160 évet várni.

Vagy mégis? Például ha egyszerre két dolgot is lehet ünnepelni, ahogy a Seiko is teszi: 2020-ban volt a 160 éves évfordulója az alapító, Kintaro Hattori születésének, míg 2021-ben lesz 140 éve, hogy létrehozta a céget. A dupla évforduló pedig dupla élvezetet, vagyis két limitált kiadású Grand Seiko modellt jelent – aminek szintén idén van a 60 éves évfordulója.

Bármilyen nehéz időszakot is éljen meg most az emberiség, az élet megy tovább, a számláló pörög, és több kerek évfordulót is hozott a Seiko történetébe. Egyrészt az alapító 1860. október 9-én született Tokióban, ami éppen 160 éve volt, majd 21 éves korában, 1881-ben megnyitotta a K. Hattori & Co. óra- és ékszerüzletet, a Seiko elődjét, ami pedig 2021-ben lesz éppen 140 éve. A Seikonál mintha tudatosan terveztek volna előre az időben – végül is japánok és órákkal foglalkoznak –, és a márka komolyabb, luxus vonalát képviselő Grand Seiko is most töltötte be a 60. évét.

Ennél több nem is kellett a Seikonak, és két limitált modellel teszi emlékezetessé ezt az amúgy sem könnyen felejthető időszakot. Két Grand Seiko órát alkottak, amelyek tokozása az 1960-ban bemutatott legelső Grand Seiko modellen alapszik. Letisztult, elegáns megjelenésűek az órák, és míg kívülről egészen hasonlatosak, a belsejük teljesen eltér, ugyanis két különböző szerkezet ketyeg bennük.

Az új SBGZ005 egy platinum darab, amely a márka Naganóban található Micro-Artist Stúdiójában készült. A Seiko Calibre 9R02 szerkezet ketyeg benne, amiben a márka híres Spring Drive-ja van, amely hozzájárult ahhoz, hogy a japán márka neve egyet jelentsen a technikai innovációval. Ezt az órát kimondottan Hattori születésének 160. évfordulójának emlékére alkották meg. A cég alapításának idejében Japán komoly gazdasági válságon ment keresztül, és még éppen hogy akkoriban nyitott a nyugat felé a Meiji restauráció idején. A cég ugyan eredetileg az ő nevét viselte, de később az órákat készítő gyárat Seikosha névvel illette, ami annyit tesz „a precizitás háza”. Lerövidítve lett Seiko végül a márka.

(Forrás: igenyesferfi.hu / fotó: pixabay.com)