Jump to content

Még mindig alacsonyak az albérletárak

2020. 11. 13. 11:15

Az albérletárak éves szinten több mint 5 százalékkal csökkentek az elmúlt időszakban. 

 

Felemás eredményekkel zárta a szeptembert a magyarországi albérletpiac - áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében. Az országszerte bérbe vehető lakások díjainak alakulását ismertető KSH-ingatlan.com lakbérindexből kiderül: idén szeptemberben 5 százalékkal voltak alacsonyabbak az albérletárak az egy évvel korábbinál.

Idén a koronavírus írja át a bérleti díjakat

“A szeptember minden évben egy új időszakot hoz az albérletpiacon, a hónap kezdetén a tanév indulása miatt véget ér a nyári albérletszezon, amely a korábbi években bérletidíj-emelkedést hozott. Az idei év teljesen rendhagyó a koronavírus-járvány miatt, amely bizonytalanná, változékonnyá tette a piacot” - fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

Balogh László szerint a helyzet nyertesei azok az egyetemisták és főiskolások lehetnek, akik a kollégiumok bezárása miatt albérletbe költöznek, mivel ők Budapesten már több mint 14 ezer, országos szinten pedig több mint 21 ezer kiadó lakásból tudnak válogatni. A fővárosi kínálat az elmúlt egy évben 62 százalékkal, a többi egyetemvárost is magában foglaló országos kínálat pedig 42 százalékkal növekedett.

A budapesti albérletárak 2017-et idézik

A fővárosban jelenleg átlagosan havi 140 ezer forintért kínálják bérlésre a kiadó lakásokat, ami 15 százalékkal alacsonyabb összeg, mint amit a koronavírus-járvány megjelenése előtt kértek a tulajdonosok. Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy utoljára 2017 novemberében voltak ilyen alacsonyak az átlagos havi bérleti díjak. A többi egyetemvárosra inkább az árak stagnálása volt jellemző, így Debrecenben most havonta átlagosan 110 ezer, Győrben 100 ezer, Pécsen pedig 90 ezer forintért lehet kibérelni egy lakást. Az olcsóbb egyetemvárosok közé Nyíregyháza, Miskolc és Eger tartozik, ahol 80 ezer, 84 ezer és 90 ezer forint a havi átlagos bérleti díj az ingatlan.com kínálatában.

(Forrás: player.hu / fotó: pexels.com)