Jump to content

Furcsa fóbiák

2020. 09. 30. 08:49

Ma társadalmunknak vannak olyan fóbiái, melyekre a "normális" emberek csak a fejüket csóválják és nem is nagyon értik, hogyan alakulhattak ezek ki. Most bemutatunk pár ilyen furcsa fóbiát.

Gimnofóbia:
Aki gimnofóbiában szenved, az a meztelenségtől fél. Az ebben a fóbiában érintett emberek nem pusztán szemérmesek, de saját szexualitásuk irányában is szégyenérzetet táplálnak.
Nem képesek nyilvános helyen átöltözni, fürdeni, és mindennel, ami a testhez, nemiséghez kapcsolódik negatív érzést társítanak.
A gimnofóbiások a számukra kellemetlen, meztelenséghez kapcsolódó élethelyzetekkor olyan külső tüneteket produkálnak, mint a szabálytalan szívverés, légzés kimaradás, ingerültség, izzadás, undor.
Ez a fóbia persze az érintettek szexuális életét is meghatározza, hiszen a félelem megakadályozza őket abban, hogy az intimitást élvezzék, a probléma pedig leginkább az vele, a gimnofóbia nehezen kezelhető.

Allodoxafóbia:
Ha te az a fajta ember vagy, aki társalgáskor minden áron kerülni akarod a vitákat, és tartasz attól, hogy véleményt kelljen nyilvánítanod valamiről, akár még az is lehet, hogy allodoxafóbiás vagy.
Ennek a fóbiának a tüneteit persze sokan tapasztalták már, hiszen a legtöbben nem szeretnek konfrontálódni, az allodoxafóbiások azonban erős iszonyt éreznek bármi olyan szituációtól, ami vitát szülhet.
Ennek oka, hogy félnek attól, környezetük rosszat gondol majd róluk, de ennél is jobban tartanak attól, hogy szembesítéssel, érvekkel találkozzanak, amit nem tudnak majd kezelni.

Technofóbia:
Az 1700-as évek végén, az ipari forradalom erősödésével jelent meg a technofóbia, aminek megnyilvánulása lehet a frusztráció, vagy akár a tettlegesség, mint a géprombolók esetén történt.
A technofóbiát egyrészt kiválthatja a technikai ismeretek hiánya, amitől szenvedője a modern technológia használatától félelmet, idegenkedést érez, másrészt kiválthatja a technológiai fejlődés hatásaitól való félelem is.
Utóbbi lehet például az atomháborútól való rettegés, vagy ha attól félünk, állásunkat elveszítjük a technika fejlesztése miatt.

Forrás és fotó: nemminden.hu / Írta: Molnár Adrienn

(Forrás: menandstyle.hu)