Jump to content

Van, akinek jó a meleg

2020. 09. 15. 12:08

Világszerte több százmillió embert érintő problémáról van szó.

Egy új tanulmány szerint a magasabb hőmérséklet erősíti a csontokat, a meleg ugyanis jótékony hatással van a bélflórára, ami támogatja a csontsűrűség és -szilárdság megőrzését azáltal, hogy a bélrendszerben megtalálható baktériumok a meleg hatására több poliamint szintetizálnak, és megakadályozzák azok lebomlását.

A poliaminok minden élő szervezetben megtalálható létfontosságú molekulák, amik anyagcsere útján kerülnek a sejtekbe, ahol kulcsfolyamatokat szabályoznak, többek között fontos szerepet játszanak a csontok egészségében. A kutatók szerint bizonyos baktériumokból álló koktélok ezért segíthetnek a csontbetegségek kezelésében.

Genfi kutatók egereken vizsgálták, milyen hatással van a meleg a csont sűrűségére. Ehhez 34 Celsius-fokos környezetben helyezték el rágcsálók egy csoportját. A megfigyelések szerint csontjaik idővel jóval kevésbé váltak törékennyé, mint a szobahőmérsékleten élő fajtársaiké. Egy további kutatás során pedig a meleg környezetben élő egerek bélflóráját áthelyezték csontritkulásban szenvedő egyedekbe, aminek hatására hirtelen feljavult csontjaik minősége.

Globális epidemiológiai adatok arra utalnak, hogy az emberekre is jellemző lehet a meleg és a csont egészsége közötti összefüggés. Ezek szerint az északi országokban élő emberek gyakrabban szenvednek medencecsonti töréseket, mint a melegebb, déli területeken élők. A kutatók vizsgálatai szerint ez a kapcsolat más tényezőktől, például a D-vitamin vagy a kalcium hiányától független.

(Forrás: player.hu / fotó: pexels.com)