Jump to content

Nagyon sok a műanyag

2020. 09. 06. 09:30

Még a mi szervezetünk sem úszhatja meg az emberi műanyagszennyezést.

Nem mondunk új dolgot azzal, hogy a mikro- és nanoműanyagok a világ minden területén szennyezik a környezetet. Míg azonban az állatoknál a kutatások már összekapcsolták a szennyezettséget a terméketlenséggel, gyulladásokkal és rákbetegségekkel, addig az emberi egészségre gyakorolt hatása egyelőre ismeretlen.

Egy új, amerikai tanulmány most viszont megerősítette azt a szomorú tényt, hogy mi sem kerülhetjük el, hogy műanyagszennyezettek legyünk, ugyanis olyan megállapításokra jutott, hogy...

  • Már az emberi szervek is nagy arányban szennyezettek mikroműanyaggal – mind a 47 vizsgált mintában találtak mikro- és nanoműanyagot.
  • A szennyezésnek leginkább kitett szervek a tüdő, a máj, a vesék, ugyanis ezek szűrik vagy gyűjtik össze a részecskéket.
  • Különböző típusú műanyagösszetevőt találtak például a műanyagzacskók előállításához használt polietilént és a palackokban alkalmazott polietilén-tereftalátokat (PET).
  • Mind a 47 emberi mintában jelen volt a biszfenol-A (BPA), amely az élelmiszerek csomagolásában kap szerepet.

A kutatócsoport tagja és az Arizonai Állami Egyetem PhD-hallgatója, Varun Kelkar szerint ez több mint komoly dolog:

A kutató hozzátette, „ha pontosabb képet kapunk arról, mi van a szövetekben, epidemiológiai vizsgálatokat végezhetünk, hogy felmérjük a mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt hatását”.

(Forrás: player.hu / fotó: pexels.com)