Jump to content

Ezért is olvass rendszeresen

2020. 08. 11. 20:45

Talán közhelynek hangzik, de a sikeres emberek tényleg eszméletlenül sokat olvasnak. Nemcsak azért, mert így folyamatosan új információkat zsebelhetnek be és ezáltal megállás nélkül fejleszthetik magukat, hanem azért is, mert olvasás közben kicsit kikapcsolhatnak, lelassulhatnak, miközben növekszik a koncentrációs képességük, ami aztán a mindennapokban is csupa előnyös dolgot hoz magával.

Amikor néhány hónappal ezelőtt belebotlottam a Netflix Bill Gates-ről szóló sorozatába – Minden, ami Bill Gates –, csak belenézni szerettem volna, hogy megtudjam, hogyan éli az életét a világ egyik legsikeresebb embere. Néhány percre készültem, aztán teljesen beszippantott, amit láttam. Különösképp, amikor Gates a könyvekhez fűződő kapcsolatáról beszélt. Ő tényleg nem tud létezni olvasás nélkül, minden egyes nap több órát szentel a könyvtárának. Reggelente úgy indul el otthonról, hogy egy nagy vászonszatyorba bekészíti magának az aktuális kedvenceit, amiket magával visz az irodába, és amikor elérkezettnek látja az időt egy kis szünet beiktatására, elő is kapja valamelyiket.

No persze ő különleges helyzetben van: egy oldalt harminc másodperc alatt képes elolvasni, és ez nemcsak felületes átfutást jelent, ez idő alatt tényleg elraktározza az információkat. Gates annyira imádja a könyveket, hogy egy blogot is vezet arról, mit érdemes éppen elolvasni, és minden évben összeállít egy toplistát (nagyon megnyerő videókkal), hogy még könnyebb legyen dönteni a következő vásárlásnál. Állítása szerint körülbelül ötven–száz darabot olvas el évente, úgy, hogy Gates jobban kedveli azokat a köteteket, amelyek jóval háromszáz oldalnál terjedelemesebbek.

Persze nem ő az egyetlen, aki azt mondja, az olvasás legalább annyira életszükséglet, mint mondjuk a vízfogyasztás vagy a napi ötszöri étkezés. Elon Musk, a Tesla atyja kevésbé elfoglalt éveiben napi két könyvet is elolvasott, Warren Buffet, a világ legsikeresebb befektetője, ideje nyolcvan százalékát könyvek társaságában tölti, de Mark Zuckerberg is azt vallja, hogy heti egy könyv a minimum, amit ki kellene végeznünk.

Hogy miért olyan nagyon fontos belefeledkezni a könyvekbe?

Kutatások szerint nemcsak a kommunikációnkat javíthatjuk vele, de sokkal szociálisabbá válhatunk általuk, többek között azért, mert olyan információkhoz és tudásanyaghoz jutunk, amelyek aztán tökéletes alapot szolgáltatnak például közösségi beszélgetésekhez. Egy klasszikus és sokat idézett, néhány éve a Yale Egyetemen végzett felmérésből az is kiderült, hogy közel két évvel tovább élhetnek azok az emberek, akik minimum harminc percet olvasnak naponta, mint azok, akik egyáltalán nem vesznek a kezükbe könyveket, vagy csak napilapokat, magazinokat és online sajtót olvasgatnak.

A tudományos könyvek, novelláskötetek és regények is nagymértékben fejlesztik a szókincsünket, és nemcsak IQ, de az EQ, vagyis az érzelmi intelligencia szintjét is jelentősen megdobják, arról nem is beszélve, hogy jelentős mennyiségű inspirációt meríthetünk belőlük, és az emberismeretünkre is jótékony hatással vannak. A tudatos cégvezetők többek között az utóbbi ok miatt nyúlnak nagyon gyakran könyvekhez.

(Forrás: roadster.hu / fotó: pexels.com)