Jump to content

Ezek is lehetnek tünetek

2020. 06. 30. 13:36

3 új tünettel frissült a koronavírusra figyelmeztető általános jelek listája.

Áprilisban a főbb tünetek mellett a hivatal több egyéb figyelmeztető jelet is megjelölt, kezdve az enyhe tünetektől a súlyos betegségig, amelyek 2–14 nappal a vírusnak való kitettség után alakulhatnak ki: hidegrázás, fáradtság, izom-, vagy testi fájdalom, fejfájás, torokfájás, az ízlelés vagy a szaglás elvesztése.

Most pedig három új tünettel frissült a koronavírusra figyelmeztető jelek általános listája, ami azért is fontos, mert sok esetben csak akkor tekintik indokoltnak a vizsgálatok és a tesztek elvégzését, ha a betegeknél a fenti tünetek jelentkeznek.

A hivatal mindamellett hangsúlyozza, hogy ez a lista nem mindenre kiterjedő, mivel még mindig viszonylag keveset tudunk a koronavírusról. Például egyes beszámolók szerint Olaszországban a koronavírusos betegeknél bőrkiütés alakult ki, míg Spanyolországban gyermekeknél a lábujjakon találtak jellegzetes elváltozásokat. Néhány fiatal koronavírusos betegnél – akik egyébként egészségesek voltak -, súlyos stroke-ot diagnosztizáltak, míg a Broadway színésze, Nick Corduro lábát amputálni kellett a koronavírus következtében fellépő véralvadás miatt.

Az elrettentő példák mellett a járványügyi hivatal arra is felhívja a figyelmet, hogy a legtöbb fertőzött ember esetében a betegség enyhe lefolyású és orvosi ellátás nélkül képesek otthon felépülni. Noha a vírus okozta halálesetek száma megdöbbentő és félelmetes, 5 millió ember – akinél diagnosztizálták a koronavírust -, felépült a betegségből.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)