Jump to content

Elköltenéd a pénzed?

2020. 06. 16. 14:24

„Ha sok pénzt keresel, legyél óvatos a sok költekezéssel!” Ne szabotáld a saját gazdagságod!

Amíg egy zsák pénzt keresel havonta, addig könnyű a vagyonodat gyarapítani, ehhez nem kell nagy varázslat. Ez idáig rendben is van. A magas jövedelem csak az egyenlet egyik része. Ha folyamatos gazdagságra vágysz, akkor munkára kell fognod a pénzt! Ez az a pont, ahol nagyon sok magas jövedelmű ember elbukik a meggazdagodás útján. Azt gondolják, hogy elég, ha sokat keresnek, és ezzel egyidejűleg nem bővítik a befektetési lehetőségeik potenciálját.

A magas jövedelműek számos helyen szabotálják a saját pénzügyeiket. Ahelyett, hogy a nagy bevételeiket előnyükre használnák, inkább olyan élethelyzetet teremtenek maguknak, amiből még nehezebb feljebb jutni.

Nagy keresetűek vigyázzatok! Ahhoz, hogy a nap végén hátradőlve örülj annak, hogy mennyi pénzt kerestél aznap, az is kell, hogy bölcsen használd fel azt a javadra. Íme néhány pénzügyi tanácsadó észrevétele a magas jövedelmű ügyfeleikkel való találkozás tapasztalatainak tárházából.


Ha sok pénzt keresel, az hamis biztonságérzetet kelthet benned és legyőzhetetlennek érezheted magad pénzügyi értelemben. Ez a fajta gondolkodás sok nagy keresetű embert sodort kudarcba. Sose feledd, hogy a dolgok gyorsan változnak és a jövedelmed egyik napról a másikra megszűnhet. Ennek elkerülésére javasolt egy, az életszínvonalunknak megfelelő 3-6 hónapnyi készpénz tartalékalapot képezni.

1. A költekezéseket nem követik nyomon

Ha nem vagy óvatos hiába keresel sok pénzt, könnyen el is költheted. Ezért a magas jövedelműeknek szükségük van egy költségvetésre, úgymond „kiadási tervre”. Manapság rengeteg szoftver és applikáció áll a rendelkezésünkre, amivel saját magunk, és családunk kiadásait vezethetjük. Ezekben előre tudunk kalkulálni az éves egy vagy több nyaralással, ajándékozással és egyéb más várható havi szintű kiadásokkal. Attól függetlenül, hogy minden egyes forint számít, nem kell sajnálnod magadtól az igényeid kielégítését, viszont mindez azzal kezdődik, hogy nyomon tudod követni a kiadásaidat.

2. Hiányzik az adó stratégia

Sok ember azt vallja, hogy az adózás kérdésére neki nincs ráhatása. Ugyanakkor, ha hosszú távú stratégiát dolgozunk ki, igenis rengeteg pénzt takaríthatunk meg. Ez egy önmagát erősítő szabály, mivel a magas jövedelműek többet is adóznak, ami által hosszú távú megtakarítással még több pénzt lehet megspórolni.

Fontos, hogy konzultálj egy pénzügyi tanácsadóval, vagy adószakértővel annak érdekében, hogy hogyan lehet hosszú távon ezt a fajta kiáramlást befektetési számlákon keresztül csökkenteni.

3. Nem csinálnak hosszú távú pénzügyi tervet

Sok magas jövedelmű ember úgy gondolja, hogy a nagy jövedelmük minden előttük álló problémát megold. Ennek a hitnek köszönhetően nem is keresnek hosszú távú pénzügyi befektetési lehetőséget. Ezzel csak az a gond, hogy a potyogó pénzes zsetonok nem mindig ugyanoda esnek. Ha a nagy bevételt gyarapítani akarjuk, hogy valóban gazdagok legyünk, úgy lépéseket kell tenni. A magas jövedelműek azonos életszínvonalon szeretnék nyugdíjas éveiket is leélni, amihez bőséges alapot kell képezni, hogy fenntartsák kiadási szintjüket. Ehhez szükség van egy írásos pénzügyi tervre!

4. Nem terveznek szociális biztonságot

Jellemző, hogy a társadalombiztosítást próbálják a magas keresetűek megspórolni különböző kiskapuk révén. Sokan vállalkozóként igyekeznek a jövedelem szintjüktől eltérő biztosítási mértéket választani, ami hosszú távon kevésbé kifizetődő. Ne ezen spóroljunk!

5. Túl sok pénzt költenek felesleges „játékokra”

Ha ömlik befelé a jövedelem, akkor hajlamos az ember körülvenni magát szükségtelen eszközökkel. Autók, hajók, motorok és még sorolhatnánk, mi mindent képesek vagyunk magunk köré halmozni, amelyeknek már a fenntartása is egy vagyonba kerül és jellemzően nem is értékállóak.

Leginkább az autók jelentik a legfőbb veszélyt a költségvetésünkre, mivel ezeket könnyen lehet finanszírozni 5-6-7 évig. Elég sok olyan tehetős embert látni, akik nem sajnálják az autóra a pénzt, holott ez az egyik legrosszabb helye annak, hogy elköltsük a pénzünket.

(Forrás: milliomosferfiak.hu / fotó: pixabay.com)