Jump to content

Az egészséges barnulás

2020. 06. 14. 14:40

Nem mindegy, hogy milyen naptejet használunk, mikor napozunk, és sokszor egyes testrészeink védelméről el is felejtkezünk. Így napozz, hogy a bőröd egészséges és barna legyen!

Ha nem fordítasz kellő gondot arra, hogy mikor fekszel ki a napra, és mennyit sütteted magad, könnyen lepirulhatsz, rosszabb esetben pedig melanoma is kialakulhat. Élvezd a nyarat, de ne vedd félvállról a napfényvédelmet!

A bőrtípusodnak megfelelő napfényvédőt használj!

Hatféle bőrtípus létezik, itthon a 2-es és a 3-as, vagyis a világosabb bőr a jellemző. Vagyis, ha világos a bőröd, a 30 és 50 foktor számú naptejeket válaszd. Ha már előkészültél a nyárra, vagy eleve barnább a bőrtípusod, akkor elég a 30-as faktorú napfényvédő krém. Sőt, az sem mindegy, hogy a naptej vagy a napolaj mellett döntesz: ha száraz a bőröd az utóbbit, ha zsíros, akkor a naptejet válaszd. Az azonban bőrtípustól függetlenül mindegyik napozószer esetén fontos, hogy mind az UV-A, mind az UV-B sugaraktól védje a bőrödet. Nem tudod milyen bőrtípusba tartozol? 

Nem mindegy, hogy mikor és milyen gyakran kened be magad!

Leterítetted a törölköződet, felvetted a bikinidet, és már ki is feküdtél, amikor eszedbe jut, hogy be kellene kenned magad? Fontos, hogy a napozás előtt legalább 20-30 perccel kend be a bőröd, mert idő kell a napfényvédő krémnek, amíg beszívódik a bőrbe, és kifejti a hatását. Fontos az is, hogy akár megmártózol a vízben, akár nem, 2 óránként kend be magad! De ne feledkezz meg az egyik legfontosabb szabályról sem:11 és 15 óra között ne tedd ki a bőröd közvetlen napfénynek, helyette keresd az árnyékos helyeket! Sőt, ha sétálni, kirándulni indulsz nyáron, akkor se spórolj a napfényvédő krémmel, ha nap végére nem akarsz égő, pirosló bőrrel korzózni.

Az arcodnak nagyobb védelemre van szüksége!

A testedre és az arcodra más napfényvédő krém való! Gondolj bele: az arcod sokkal inkább ki van téve a napsugárzásnak, mint a tested bármely más pontja, és hamarabb veszít a hidratáltságából is. Az arcodra mindig magasabb faktorszámú napfényvédő krémet használj, és kifejezetten az arcbőrre kifejlesztett változatok közül válassz! Megfelelő krémmel a melanomát, a májfoltokat és az idő előtti bőröregedést, ráncokat is megelőzheted.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)