Jump to content

Ne siesd el a válást

2020. 06. 13. 14:35

A válás sosem könnyű döntés, de van, amikor már elkerülhetetlenné válik. A párterapeuta kérdései segíthetnek a elhatározásban.

Minden házasságban felmerül a válás gondolata Dr. Karen Finn párterapeuta szerint – még neki is megfordult a fejében a saját férjével kapcsolatban. A válás egy rendkívül fájdalmas gondolat, és könnyen a kétségbeesésbe taszíthat, mert túl sok szempontot kell figyelembe venni, mérlegelni a döntés előtt. A szakember öt kérdéssel segít, ha a váláson töprengenél éppen. Minden kérdésnél hozzáteszi, hogy normális házasságokról van most szó, nem a bántalmazó kapcsolatokról, amikor egyértelmű, hogy kérdések nélkül is menekülni kell.

1. Milyen a szexuális életetek?

A házasság egyik fontos része a szexuális élet, ami jó esetben erősíti a párok között a lelki intimitást, rossz esetben pedig házimunkaként, automatikusan végzik, vagy teljesen kihagyják. Dr. Finn két nagy szexuális problémát sorol fel:

 • Csapdában érzed magad, félsz vagy szomorú vagy, ha a szexre gondolsz a pároddal.
 • Nem szexeltetek már nagyon hosszú ideje – egy év vagy több, ha nincs egészségügyi oka -, annak ellenére, hogy szeretnéd és kérted a párodtól.

Nem feltétlenül kell ezek miatt azonnal elválni, de mindkét probléma olyan, amivel foglalkozni kell, és érdemes hozzá szakember segítségét kérni.

2. Tisztelitek még egymást?

A sikeres házasság nagy titka a kölcsönös tiszteletben rejlik. Vannak időszakok persze, amikor kevesebb a tisztelet egymás felé, de ha a következő két probléma állandósul, akkor baj van:

 • Nincsenek már pozitív érzelmeid a pároddal kapcsolatban.
 • Azt gondolod, hogy a párod semmit sem képes jól csinálni.

Ha azt érzed, hogy a párod gondolja a fentieket rólad, akkor minimum egy párterápiát javasol a szakember, de általában innen már nem nagyon van visszaút, a tiszteletet borzasztó nehéz újra felépíteni.

3. Hibát kerestek vagy megoldásokat?

Sokszor sokkal könnyebb hibáztatni a másikat mindenért, ahelyett, hogy alaposan megvizsgálnánk a szituációt. Ha belekerültök az egymást hibáztató körbe, akkor már nagyon nehéz visszaváltani a megoldáskereső üzemmódba.

4. Merre fordult a házasságban a kommunikáció?

Rossz szokásoknak nevezi a párterapeuta azokat a videlkedésmódokat, melyek leginkább a kommunikációs hiányosságok miatt alakulnak ki a házasságban, és amik váláshoz vezethetnek:

 • Már nem vagytok egy pár, csak szülőtársként funkcionáltok.
 • A megcsalás vagy hazugság a mindennapok részévé vált.
 • A kommunikációtok nagyjából csak veszekedésből áll.
 • Fegyverként használjátok egymás ellen a múlt sérelmeit.
 • A felmerülő, hétköznapi problémákból folyton veszekedés van, ahelyett, hogy a megoldást keresnétek közösen.
 • Elfáradtál a párkapcsolati stressztől és már nincs erőd tovább folytatni.
 • Mindketten ignoráljátok egymás igényeit.
 • Egymás mellett éltek, nem együtt.

5. Máshogy képzelitek a jövőt?

A nagy horderejű kérdésekben egy lapon kell lenni egy házasságban ahhoz, hogy jól működjön. A szakember itt olyanokra gondol például, hogy legyen-e gyerek vagy hogy hol szeretnétek élni. A különböző jövőképek persze egyeztethetők, de ha nincs kompromisszum, akkor valószínűleg nem lesz hosszú életű a házasság.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)