Jump to content

Tippek felújításhoz

2020. 06. 10. 13:41

Sokan érezték elérkezettnek a karantén alatt a lakás vagy nyaralófelújítást, és szép számmal vannak azok is, akik különben is nekiláttak volna egy lakásfestésnek, nyílászárócserének, vagy egy új fürdőszobának. Jópáran már úgy gondolják, jobb lett volna, ha marad a régi.

 

Az építkezés, felújítás soha sem könnyű. Mindig sok pénzbe kerül, legalábbis annál jóval többe, mint amennyit először gondolunk, vagy az első árajánlat tartalmaz. Már ha kapunk árajánlatot! Vannak az országnak olyan részei ugyanis, ahol egy egyszerű, maximum egy hétig tartó kőművesmunkát nem voltak képesek kilenc hónapja beárazni a mesteremberek.
 
Talán már közhely, hogy az összes valamire való szakember külföldön dolgozik, az a pár pedig, aki mégis itthon maradt, az vagy nagyon rossz, vagy nagyon drága, de még így is annyira tele van munkával, hogy szinte csak licitálva elérhető. Pedig a helyzet ez, kár szépíteni. Tamásék fürdőszobát újíttattak fel Vecsésen, és az volt a szerencséjük, hogy a munkát már januárban leelőlegezték, így nem mondta vissza a szakember, pedig hirtelen úgy megnőtt iránta a kereset, hogy 30 százalékos áremelést is megengedett magának.

„Burkolót nem találtunk normális, ép ésszel belátható időn belül. A legközelebbi időpont, amikor egy srác vállalta volna, jövő májusban lenne, csakhogy nekünk már meg volt a pénz, a csempe, a szaniter, minden. Nem akartam még egy évig nézni a régit, úgyhogy megbíztam a vízszerelőt, aki állította magáról, hogy burkolni is tud. Nem tudott, nálunk tanult meg.”
Tamás nem érzi magát háklisnak, de amikor meglátta a ferdén felrakott burkolatot, akkor megkérte a vízszerelőt, hogy szedje le, és rakja újra. Az első falat háromszor, a többit csak kétszer kellett újra burkolni. Nem lett tökéletes, de sokkal jobb, mint volt. Az áron természetesen nem látszott, hogy a vízszerelő mester az ő otthonukban kívánja elsajátítani a burkoló mesterséget, de mivel nem volt más lehetőség, hagyták kibontakozni.

Kivettem két hét szabadságot, vettem pár szerszámot, és spóroltam egy milliót

Péter a 95 négyzetméteres lakását szerette volna kifestetni, és az ajtókat és az ablakokat lemázoltatni a hetedik kerületben. Hamar kapott is árajánlatot, 1,1 millió forintról. Amikor nem akarta elhinni, hogy ez reális, megkeresett még két szakembert, de az ár sehogy se akart 1 millió alá menni.

„Nyilván nem vagyok képben, de maximum a felére számítottam. Öt napos munka lett volna, két embernek, és ebben semmilyen pakolás nincs benne, azt nekünk kellett volna, még a bútorok, és a parketta betakarását se tartalmazta az ár. Kiemelném, hogy ha számlát akartam volna, akkor persze plusz ÁFA, ezt direkt kihangsúlyozta mindenki. Úgyhogy két nap alatt összetoltuk a bútorokat, letakartunk mindent, megvettem minden szükséges szerszámot, létrát és festéket, majd nekikezdtünk a feleségemmel. A faljavítás és az olajfesték leégetése nem volt könnyű, sőt, igazság szerint meglehetősen utálatos munka volt, de a festést már szerettük. Két hét alatt bőven meglett, és összesen 300 ezer forintba került. A faljavító anyagok és a festékek nem kerültek összesen százezerbe, a szerszámok és a létrák később is jók lesznek. Úgyhogy maradt pénzünk és öt nap szabadságunk nyaralásra.”

Péter már most ideges attól, hogy jövőre szeretné telken kicseréltetni a villanyórát és új kábeleket húzatni a falba, ugyanis az nem olyan munka, amit videókról érdemes megtanulni. Már előre fel is hívott pár villanyszerelőt, szeptemberben meg is nézik, hogy vállalják is.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pexels.com)