Jump to content

Így változtat a munkán a koronavírus

2020. 06. 08. 09:54

A világ, ezzel együtt a munka világa visszafordíthatatlanul megváltozott.

A koronavírus azokat a munkáltatókat is rákényszerítette az otthoni munkavégzésre, ahol bár lehetséges volna, eddig nem kultiválták a home office intézményét. Most pillanatok alatt kellett minden technikai feltételt megteremteni a munka folytatásához, miközben a megszokottakkal ellentétben a dolgozók nem egy légtérben tartózkodnak. Csodák-csodájára a kezdeti fennakadások ellenére minden megoldódott.

Az amerikai felmérések szerint pedig nemcsak, hogy hatékonyan tették a dolgukat a munkavállalók, de még növekedett is a teljesítményük. Ahogy korábban már írtunk róla, hogy a mostani tapasztalatok és eredmények számos meghatározó tech vállalatot arra ösztönöztek a Szilícium-völgyben, hogy átvariálják a munkarend eddig bevett sémáját, és új megoldásokban gondolkozzanak. A Twitter volt az első cég, amely a dolgozók szabad belátására bízza, hol szeretnének dolgozni, és akár választhatják azt is, hogy soha többé nem térnek vissza az irodába. A home office mellett más mód is létezik a munkavállalók kényelmének támogatására, illetve arra, hogy több idejük legyen magukra és a családjukra. Az új-zélandi miniszterelnök, Jacinda Ardern például a munka-magánélet egyensúlyának megteremtése érdekében a négynapos munkahét bevezetését szorgalmazza az országban.

Az elmúlt hónapokban megnövekedett munkateljesítmény kapcsán azonban több szakértő is káros minták jelenlétére figyelmeztet, így a munka és a magánélet közötti határvonal elmosódása és az állandóan készenlétben állás frusztráló érzése hajtotta az embereket, hogy dolgozzanak többet. Ez azonban a járványhelyzetnek is betudható, hiszen a körülmények miatt egyébként is nehezebbek a mindennapok. Ha majd az emberek nem kockáztatják az egészségüket minden alkalommal, amikor elhagyják a biztonságot jelentő négy falat, hanem nyugodtan el tudnak menni a barátokkal és több opció lesz a kikapcsolódásra, akkor a felborult egyensúly is helyreáll a karrier és a privát szféra között. Ha a rendes kerékvágás visszaálltával két e-mail között nem kell matekozni a kisiskolással vagy játszani az ovissal, akkor a munkához szükséges nyugodt körülmények is adottak lesznek. Az otthoni munkavégzés másik előnye az ingázás elmaradtával felszabadult idő, ami még több mozgásteret ad a dolgozónak, egyúttal az autósforgalom csökkenésével jobb lehet a levegő minősége.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ezentúl mindenki csak és kizárólag a saját otthonába bezárkózva dolgozna, hiszen a személyes találkozások fontosak a csapatépítés és az ügyfélkapcsolat szempontjából is, így az iroda, mint olyan nem szűnik meg, csak átalakul. Az állandó benti létet így a vetésforgó válthatja fel.

Megbeszélések, ügyféltalálkozók, konferenciák, tréningek – a vállalati kultúra oszlopai, amelyek azonban hiába hordozzák magukban a tenni akarást, valahogy a végén általában csak időpocsékolásként élik meg a felek. Persze okoznak vicces helyzeteket is a Zoom-megbeszélések, mint például a WC csobogása a háttérben váratlanul, de alapvetően jól vizsgázott ez a formátum, bármilyen platformról (Hangouts, Skype, Zoom stb.) is legyen szó. Az utazások száma is jelentősen csökkenhet ennek köszönhetően. „A sales csapatunk most napi öt-nyolc ügyféllel találkozik, míg korábban három nap alatt eggyel tudtak az utazások miatt” – mondta egy videókonferencián Andy Grove, az Intel vezérigazgatója.

(Forrás: igenyesferfi.hu / fotó: pixabay.com)