Jump to content

A szakítás íratlan szabályai

2020. 05. 19. 19:34

A professzorok megmondják, mi a legkorrektebb mondat.

Szakítani szörnyű dolog, főleg annak, akivel szakítanak, valószínűleg mind voltunk már ilyen helyzetben. És annak sem könnyű, aki megteszi, legalábis, ha nem egy érzelemmentes pszichopata az illető. Szóval fájdalmas élmény ez, még akkor is, ha hosszabb távon néha ez a helyes megoldás. Ezt is lehet rosszul, és jól csinálni, a jól alatt azt értjük, hogy a legkevsébé fájdalmasan, a legkevésbé… nos, szarul.

Alan Manning és Nicole Amare a Dél-Alabamai Egyetem nylevészprofesszorai alaposan megvizsgálták a kérdéskört, és tesztek után arra a megállapításra jutottak, hogy ha rossz hírekről van szó, az emberek az egyenességet szeretik, és nem díjazzák, ha sokáig kerülgetik a forró kását.

 A Science Dailynek adott nyilatkozatában Manning azt mondta, hogy a direkt „szakítani akarok veled” túl közvetlen. De ha megelőzi egy „beszélnünk kell” formula, az már ad néhány másodperces felkészülési időt a másiknak, hogy tudja, rossz hírek jönnek”.

Szóval a szakítás legjobb módja, ha egyenesen közöljük a lényeget. Nem kell öt percig hímezni-hámozni, dadogni.

– Ha mi szakítunk valakivel, akkor pszichológiailag sokkal kényelmesebb hosszasan kifejtve elmagyarázni az indokokat – mondja Manning. – De ebben a kutatásban azt vizsgáltuk, hogyan a legkedvezőbb annak, aki a rossz híreket kapja. És a helyzet az, hogy számukra az a legkevésbé sértő, ha nem köntörfalaznak előttük sokáig.

Bár elég táryilagosnak és lényegretörőnek, száraznak és kíméletlennek hangzik a „beszélnünk kell, szakítani akarok veled” mondat, de úgy fest, a tudomány szerint ez a másik szempontjából legkíméletesebb megoldás.

Szóval lehet, hogy te szeretnéd hosszasan magyarázni a miérteket, az okokat, jusson ezsedbe a másik, aki valószínűleg szeretne minél hamarabb túlesni a dolgon.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)