Jump to content

Okosan dolgozz otthonról

2020. 03. 23. 23:30

A koronavírus begyűrűzése arra készteti a munkáltatókat hogy utasítsák távmunkára a dolgozóikat, a felelősségteljes dolgozók pedig gyakran ezt önszántukból is felajánlják. Ez egy nagyon pozitív dolog, jelentősen megkönnyíti a vírus terjedésének lassítását.

Viszont az otthoni munkának is megvannak a hátrányai, és bizony be kell tartanunk néhány szabályt ahhoz, hogy a home office is legalább olyan hatékony legyen, mint amikor bejárunk dolgozni. Nehéz hetek következnek, úgyhogy ez egy nagyon hasznos cikk lesz számodra.

#1 Öltözz ki!

Ahogy Barney Stinson mondta mindig a How I Me Your Mother című sorozatban, ÖLTÖZZ KI! Ezt most konkrétan arra értjük, hogy öltözz munkához, ne kávéfoltos szakadt trikóban, alsógatya nélkül ülj le a laptop/számítógép elé, mert ha esetleg videókonferenciára kell becsatlakoznod, akkor még kellemetlen szituációk is érhetnek. Vedd fel a munkaingedet, és minimum egy farmert, vagy egy kissé kényelmesebb ruhadarabot, de ne a kertészkedős mackónadrágod, valamint készítsd magad mellé egy bögre kávét és úgy indulj neki a melónak, mint egyébként a normális hétköznapokban.

#2 Legyen munkaállomásod!

Ugye nem gondoltad komolyan, hogy az ágyból fekve fogod végezni a munkád? Ülj asztalhoz, keresd meg a legkényelmesebb széked (bár szinte biztosak vagyunk benne, hogy akad otthon irodai szék), a laptop legyen megfelelő magasságban, ahonnan helyes testtartással, kényelmesen tudsz dolgozni, illetve próbáld elszeparálni magad. Kicsit ügyesebben, mint ő.

#3 A home office NEM UGYANAZ mint a kórházi karantén!

Attól, mert elővigyázatosságból te vagy a céged úgy döntöttetek otthoni munkavégzéssel oldd meg a napi feladatokat, nem jelenti azt, hogy szünetek és friss levegő nélkül kell ezt tenned. A napi testmozgás ugyanúgy szükséges, lehetőség szerint a friss levegőn. Végezz egy kis kerti munkát az “irodai” tevékenység után, sétáltasd meg a kutyát napközben, vagy ha már úgyis otthon vannak a kölykök a kényszer iskolabezárások miatt, esetleg velük is lehet közös programot találni az udvaron. Az ember könnyen beleőrülhet az állandó bezártságba, főleg azok, akik egyébként nincsenek hozzászokva a home office -hoz.

#4 Beszélj a kollégákkal!

Nem ugyanaz, mint az irodában egy közegben dolgozni a többiekkel. Ha az elsők közt határoztál az otthoni munkavégzés mellett, akkor könnyen kimaradhatsz a meetingekből vagy a fontos megbeszélésekből, esetleg irodai humorból, amire olykor nagy szükség van. Semmiképp se szakítsd meg a kollégákkal a kapcsolatot, sőt, munkavégzés után is hívd fel őket vagy írj nekik. Ne feledkezz meg senkiről (akivel amúgy is egészen jóban vagytok) csak azért, mert te most magányos farkasként gürizel a nappalidban a laptop előtt.

#5 Kerüld a háttérzajt!

Ha lehetséges, akkor állj ellen a ksíértésnek, hogy a YouTubeon valami hülyeség szóljon a háttérben, vagy bekapcsold “csak 5 percre” a TV -t, vagy ilyesmi. Sőt, amennyire lehet szeparáld el magad minden zajforrástól, a laza távoktatásban hangoskodó gyerekektől, a kényszer-szabadságon otthon a konyhában csörgő-zörgő feleségedtől, még ha ez így leírva nem éppen mintaférj vagy mintaapa képét festi le. De szerintünk nem kell ezt magyarázni.

+1 TARTS SZÜNETEKET!

Ha elkap a flow, akkor könnyen elfelejtheted etapokra bontani a munkád. Nagyon fontos, hogy tarts rendszeres szüneteket, különben beleőrülsz és idő előtt kiégsz, a munkavégzés hatékonyságának a rovására megy. Hajrá!

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)