Jump to content

Így szokd meg az otthonról való munkát

2020. 03. 23. 23:52

Nehéz időket élünk. Társadalmunk szerencsésebb tagjai optimális körülmények között, felspájzolva, az otthoni komfortban jól elszigetelve várják a világjárvány végét. Azonban az otthon melege is frusztrálóvá tud válni egy idő után, ami a hazaszállított munka rovására mehet.

1. Hatékony időbeosztás

Az irodából és az otthonról elvégzett munkának is megvannak a maga előnyei és hátrányai, mindjárt a legelső szembetűnő különbség a rugalmasabb időbeosztásami áldás és átok is tud lenni egyben. Mert az igaz, hogy a rugalmasabb minták a pszichét kevésbé szorítják, azonban attól, hogy valami rugalmas, még igenis alkalmatlanná tud nyúlni.

Így egyrészt egyszerűbb lesz összehangolni a munkavégzést a távmunkában őrlődő kollégáiddal, másrészt a cirkadián ritmusodat sem borítod fel.

2. Tevékenységnapló

Ebben mindjárt segítségedre lehet egy otthoni tevékenységnapló, amit egy egyszerű fájlban, egy otthon porosodó noteszban vagy korszerű alkalmazásokban is vezethetünk.

Reggel a kötelező tápanyagok magunkba dobálása után mondjuk szánjunk tíz percet arra, hogy végiggondoljuk, mit szeretnénk ezen a napon megvalósítani. A haladók akár este is megtehetik ezt, sőt, órákra lebontott határidőket is kitűzhetnek maguknak egy-egy feladat mellé.

3. Önfegyelem

Az irodában vagy terepen olykor nagy a nyüzsgés, otthon pedig gyakoribb a csend, kivéve, ha mondjuk anyóssal, három gyerekkel, nagyszülőkkel és egy nemrég hatot kölykedző hóbortos anyamacskával vagy önkéntes karanténba zárva. Mert az mondjuk nehezebb ügy. De egyszerűbb esetben szembesülhetsz

  • a csendesebb órák eljövetelével,
  • a valós időben megtapasztalt felettesi szigor hiányával,
  • na meg a lehetőségek végtelen tárházával.

Gondolunk itt arra, hogy meló előtt megnézz csak egy részt az egyik kedvenc sorozatodból, vagy smúzolj a rég nem látott haverokkal a neten. A 'csak egy sörre megyek ki' szakterminusból azonban könnyen levezethető a henyéléssel indított nap további alakulása is.

Próbálj szigorúnak maradni önmagaddal szemben, különben nemcsak az lesz a bajod, hogy a termékeny délelőtti órákra a cseten vagy a Netflixen ragadsz, hanem az elszórt idő miatt benned felgyülemlett önostorozó frusztráció a napod további részére is rányomhatja a bélyegét. Igen, ez az az eset, amikor kétszer csíp.

3. Pihenőidők beiktatása

Ha nem iktatunk be rövidebb pihenőidőket, akkor előbb-utóbb megzavarodunk, mint az észak-koreai traffipax méhrajzás idején. Persze nem kell torrentésen túltolni a minisziesztákat, mert a 15 perces munkaszakaszok után megejtett 2 órás rilexek kevés jóval kecsegtetnek nekünk hosszú távon. De ha mondjuk óránként felállunk a laptop, az íróasztal vagy a festővászon elől 5-10 percre, azért nemcsak az új élethelyzethez adaptálódó pszichénk lesz hálás, de testünk is megköszöni.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)