Jump to content

A szerelem hízlal?

2020. 02. 20. 12:53

Valentin-napi sokk: a szerelem eddig vak volt. Most már kövér is leszel tőle.

Sokaktól halljuk, akár már mi magunk is tapasztalhattuk, hogy amint boldog párkapcsolatba kezdünk, a plusz kilók megindulnak felfelé. Erre szokás mondani, hogy „a szerelem hizlal“. De valóban a szerelem az oka? Vagy inkább a megváltozott szokásoknak van szerepe?

A szerelem rengeteg kémiai folyamat összejátszása. A tipikus első jeleket – pirulás, tenyérizzadás, szapora szívverés, euforikus érzés – az agyban hirtelen nagy mennyiségben termelődő szerelmi szubsztancia, a fenil-etil-amin okozza. Ez azonban még csak a kezdet.

Amikor szerelmesek vagyunk, megemelkedik bennünk az oxitocin, a dopamin, és a különféle endorfinok mennyisége is. A szexuális együttlét során felszabaduló nagy mennyiségű oxitocin felelős az orgazmusért. Az endorfinok rendkívül jó testi és lelki fájdalomcsillapítók, emellett a szerelem kábulatában, mámorában van szerepük. A dopamin anyagcseretermékei, az adrenalin és a noradrenalin hatására csökken az alvásigényünk, illetve minden akadály leküzdésére képesnek érezzük magunkat – magyarázza Dr. Farkas Kitti (lásd alább), rávilágítva a lényegre: a szerelem szó szerint egy sok-sok komponensből álló koktél.

Először is, nagyon gyakori, hogy a szerelmes időszakban megszaporítjuk a kiadós, „romantikus“ vacsorák, vagy az összebújós, nassolós filmnézések számát. Inzulinháztartásunk természetes ingadozását követve viszont a vacsora nem szerencsés, ha bőséges és szénhidrátban gazdag. Ellenben, az ebédnek, mint legfontosabb fogásnak, tartalmaznia kell szénhidrátot. Egy-egy kezdeti randi során persze beleférhet egy kis esti tudatos kilengés, de egy romantikus ebéd – napközben, a munkahelyünk közelében, vagy hétvégén, közös főzőcskézés után – épp olyan hangulatos tud lenni, mint a vacsora.

Na most itt rögtön hozzátennénk, hogy aki szerelmes, az rendszerint szeretkezik is, az intimtorna során pedig jelentős mennyiségű kalóriát lehet elégetni. Egy tanulmány arra jutott, hogy a férfiak nagyjából 100 kalóriát égetnek el szex közben, ez a mennyiség pedig jócskán elmarad attól, amit egy könnyed kis futás alatt ledolgozhatnánk. Egy fél órás laza futással ugyanis a nők átlagban 213, a férfiak pedig 276 kalóriát égetnek el.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)