Jump to content

Ezt tudnod kell a fogyásról

2020. 01. 31. 11:21

A túlsúly hordozása komoly egészségi kockázatokkal jár – ezt azért eddig is sejtetted –, ennél is rosszabb hír viszont, hogy akkor is veszélyben vagy, ha már megszabadultál a feleslegtől.    

Az köztudott dolog, hogy a túlsúly emeli a különféle betegségek kockázatát – többek közt a magas vérnyomás, a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a depresszió, az alvászavarok és a mozgásszervi panaszok rizikóját –, a Boston University és a University of Pennsylvania friss kutatása pedig arra a nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet, hogy

Az eredményekből ugyanis kiderült, hogy

azoknak, aki valaha túlsúlyt hordoztak, a fogyás után is 27 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy előbb haljanak meg.

A kutatásvezető Dr. Andrew Stokes szerint ennek oka, hogy a (indokolatlan) felesleges kilók az évek során gyengítik a szívet – és amúgy minden szerv számára is extra terhelést jelent –, ezért nem elég csak szimplán lefogyni, utána is komolyan oda kell figyelni a táplálkozásra és a mozgásra.

A kutatás eredménye egyben egy ajánlás is minden orvosnak, hogy (ne csak egy bizonyos pontig kövessék a fogyási folyamatokat, hanem) a korábbi túlsúly egészségre gyakorolt hatásosait is figyeljék meg hosszútávon pácienseik estében.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)