Jump to content

Az irodák új generációja

2020. 01. 31. 11:21

Eddig egyszerűen nem neveztük sehogy, mostanra azonban nevet kapott az irodai dolgozókat nyomasztó megannyi pszichés és fizikai probléma. Szilícium-völgy szindrómának nevezték el. Viszont máris alakultak olyan cégek, akik az újdonsült szindrómát meglovagolva különös megoldásokkal szolgálnak. Az első ilyen a washingtoni székhelyű International WELL Building Institute -től a WELL Building Standard (WELL) minősítés, amit csak azok a vállalatok és irodák kaphatnak meg, akik biztosítják azt, hogy az épületek egészségre, közérzetre gyakorolt hatása nem befolyásolja negatívan az ott dolgozók életét. Ezt hét szempont alapján vizsgálják meg.

Harminc év irodai munka után, napi 6 órával számolva a végére azt matekozhatjuk ki, hogy nagyjából 5 évet töltenek a számítógép előtt a dolgozók. Az átlag 30 perc helyett mindössze 10 perc az intenzív, de inkább enyhébb testmozgás, ami rettenetesen gyenge eredmény. A nyak, hát és derékfájás csak a kezdet, mert a legkomolyabb problémákat az elhízás, ezt követően pedig a cukorbetegség és a keringési problémák azok, amik tönreteszik az irodai dolgozókat. A WELL minősítésű irodákban az irodaházban kialakított meghosszabbított lépcsők, illetve a munkahelyet körülvevő bicikliutak autót mellőző ösztönzése segít a munkatársakat jó formában tartani.

Támogatja a szellemi frissességet!

A folyamatosan monoton munka, az állandó stressz és a silány munkakörülmény komoly problémákat okozhat, főleg mentálisan. Az ebből adódó folyamatos szabadságolások és táppénz óriási kiesés minden vállalatnak. Azok, akik a WELL minősítésre hajtanak már el is kezdték fejleszteni az irodáikat, változtatható belső terekkel, családbarát szolgáltatásokkal, a kultúrát és a jó hangulatot előtérbe helyező környezettel.

Sokkal több természetes fényt engednek be!

A legtöbb irodában a monitor fényén kívül mást már nem is látnak a dolgozók. Ez súlyosan károsítja az egészséget, a hormonháztartásunk összezavarodik, kevésbé tudunk koncentrálni, hamarabb elfáradunk, de az anyagcserénkre és a testtömeg-indexre is kihathat. Ezt megelőzve a WELL minősítésű irodákban állandó természetes fényt és a lehető legnagyobb ablakokat biztosítják.

Egészséges étkezést biztosító cégek!

A WHO kutatásai alapján azt a statisztikát hozták ki, hogy évente kb. 2,7 millió ember halálát okozza világszerte a nem elegendő mennyiségű gyümölcs- és zöldségfogyasztás. 2014-ben világszerte közel 2 milliárd felnőtt volt túlsúlyos, több mint harmaduk elhízottnak számított. WELL minősítést csak olyan irodák kaphatnak, amiknek a közelében egészséges termékeket árusító bolt vagy étterem, illetve piac van, ahol a dolgozóknak nem kell messzire menniük friss zöldségért és gyümölcsért.

A levegőellátás kulcsfontosságú!

Azok az irodák amik nem tudják megfelelően beállítani a légkondi hőmérsékletét, illetve a tisztítással vagy tisztíttatással nem törődnek rendesen, beteg kollégákat eredményeznek. A jövő irodáiban légszűrőkkel, fokozott szellőzéssel és speciális berendezésekkel sokkal jobb minőségű beltéri levegőt lélegezhetnek be a dolgozók.

Az életet adó víz!

Vannak irodaházak a világon amik már a tervezéskor eleve WELL minősítésre hajtanak. Nem véletlen, ugyanis egy ilyen kategória eléggé vonzó, főleg ha itt Európában is ismertebbé válik, hogy mi ez tulajdonképpen. A vízellátás az egyik ilyen épülettervezéskor felmerülő kardinális kérdés. Az irodai dolgozók valószínűleg a kevesebb fizikai megterhelés miatt sokkal kevesebbet isznak mint azok, akik más munkakörökben dolgoznak, és ez gyakran ahhoz vezet, hogy nagyon tudatosan figyelniük kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. A rossz minőségű, régi vezetékeken érkező csapvíz csak ront a helyzeten, az pedig senkinek sem jó, ha telepakoljuk az irodák palackozott vízzel, mert még az iroda öko-lábnyomát is nagyban növeli. Ez pedig egy WELL minősítéshez nem elegendő. De manapság a legmodernebb technológiával olyan ivóvízhez juthat mindenki, amiben nehéz hibát találni.

A kényelem többet ér, mint hinnénk!

A nem megfelelően kialakított, illetve elavult, strapás irodai székek sokkal súlyosabb egészségügyi kockázatot jelentenek az irodai alkalmazottakra, mint azt elsőre gondolnánk. A WELL épületek mint eszközökben (beleértve az ülőalkalmatosságokat), mint kialakításban olyan igényeknek felelnek meg, amik a dolgozók egészség megőrzéséhez járulnak hozzá. A komfortosan kialakított iroda pedig a hatékonyságot is az egekbe repíti.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)