Jump to content

A siker árnyoldala

2020. 01. 30. 08:39

A sokak által irigyelt siker, elismerés, csillogás legtöbbször a jéghegynek csak a legfelső csúcsa, amely elenyésző ahhoz az oldalhoz képest, amely mindenki más számára láthatatlan.

Erről az oldalról ugyanis nem vagy csak igen ritkán esik szó – és a legkevésbé sem irigyelné senki a sikeres emberektől. Ritkán esik szó a kudarcról, az egészségügyi problémákkal küzdő alapítókról, a lemondásról, a legmélyebb hullámvölgyekről vagy éppen a háttérben megvívott legkeményebb csatákról.

A siker mindenki számára mást jelent, hiszen szó szerint akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha elértünk egy mérföldkövet, megvalósítottunk egy kitűzött célt. Ez a cél lehet egy vállalkozás, egy könyv megírása, a karrierlétra következő foka vagy éppen karrierváltás. A személyes cél a lényeg, amiért a sikeres emberek minden nap felkelnek és küzdenek. Az odáig vezető úton pedig sok az olyan közös pont, amelyet senki nem irigyel tőlük. Íme, a jéghegy másik oldala.

NINCS KOCKÁZAT BUKÁS NÉLKÜL

„Több mint 9000 kosárra dobást elhibáztam a karrierem során. Elvesztettem közel 300 meccset. 26 alkalommal volt nálam olyan meccslabda, amit kihagytam, pedig ha belőttem volna, akkor nyer a csapat. Hibáztam újra és újra és újra. De ezek a tapasztalatok voltak azok, amelyeknek köszönhetem a sikereimet is!” Michael Jordan fogalmazta meg ezeket a gondolatokat, amelyeket bárki lefordíthat a saját története nyelvére. Fájdalom, szégyenérzet, elkeseredettség. Egy bukás sokszor olyan, mintha tompítás nélkül érkeznél arccal előre – a betonra. Itthon viszont a kudarchoz való hozzáállás, az erős férfikép és társadalmi elvárásoknak, berögződéseknek köszönhetően sokan még önmaguk előtt sem merik felvállalni: ez most nem sikerült. A sikeres embereknek kockázatokat kell vállalniuk – pénzügyi és karrier kockázatokat, valamint a személyes és a szakmai kockázatokat is. A kockázatvállalásnak viszont ugyanúgy része a siker, mint a kudarc – ha nem jobban.

 

NINCS EGYENSÚLY, CSAK DÖNTÉS

A munka-magánélet egyensúly gondolata csábító, de amikor például vállalkozást építesz valószínűleg jó ideig egyensúly helyett leginkább csak döntések vannak. A mérleg egyik oldalán a sikerhez vezető kőkemény út és a munka, a másikon pedig a család, a barátok és saját magad. A döntés pedig sosem könnyű. Éppen ezért ugyanúgy a jéghegy kevésbé látványos oldalán marad az egészségügyi gondokkal küzdő alapító vagy a kitűzött cél elérése után a széthulló házasságok.

MINDEN NEM MÖGÖTT OTT EGY POTENCIÁLIS IGEN

Harvey Mackay amerikai üzletember, sokszoros bestseller szerző szerint a siker legnagyobb gátja az elutasítástól való félelem és az, ha az önértékelést mások véleményére alapozod. Az elutasítás és a nem viszont része annak a hosszú útnak, amely megkerülhetetlen. Sokszor pedig az elutasítás a legjobb dolog, ami történhet, mert ez rávilágíthat egy olyan megoldásra, megtaníthat egy olyan leckét, amelyből később egy igen lehet. A sikeres emberek sokszor ütköznek falakba, a különbség, hogy nem állnak meg, nem hagyják magukat eltántorítani, hanem új utat keresnek a megoldásra. Egyszer, kétszer, számtalanszor…

FELADHATNÁK, DE NEM TESZIK

Meg kell harcolnod amire vágysz, mert amit akarsz, nem fog harcolni érted. Sokszor tűnhet a cél elérhetetlennek. Sokszor tűnhet úgy, hogy soha nem fog megtörténni, sokszor érezheted úgy, hogy egyre mélyebbre visz a hullámvölgy. A különbség a vesztes és a sikeres ember között, hogy habár mindketten feladhatnák, meg is fordul a fejükben, de utóbbi képtelen feladni.
Amikor visszaállsz elesés után, amikor kudarcot vallasz, de továbbra is a siker gondolata visz előre, amikor sírsz, de még mindig találsz okot nevetésre, és amikor azt gondoltad, hogy nem maradt több energiád, másnap felkelsz és mész tovább. Mindenkinek megvan a lehetősége a döntésre.

A FÁJDALMAT NEM LEHET ELKERÜLNI

A közhiedelemmel ellentétben a sikeres emberek sem tudják elkerülni az élet fájdalmait. A különbség ott keresendő, hogyan kezelik ezt az érzést és mihez kezdenek vele. Mi lett volna ha és mi történt, munka iránti fegyelem és kihagyott lehetőségek miatti fájdalom, elindulás és feladás, konzisztencia és kudarc. Egyik oldal sem könnyű, a kérdés, hogy mit kezdesz ezzel a fájdalommal, a rendelkezésre álló idővel és az erőforrásokkal.

A sikeres emberek ugyanúgy félnek a kudarctól, mint mindenki más, de nem engedik, hogy ez a félelem megállítsa őket, mert tudják, hogy az elodázott lehetőségek miatti bűntudat sokkal több fájdalmat okozna.

(Forrás: igenyesferfi.hu / fotó: pixabay.com)