Jump to content

Mindfulness a mindennapokban

2020. 01. 23. 20:49

A mindfulness kifejezést leginkább tudatos jelenlétként fordítja a legtöbb pszichológiai szakirodalom. De miért nem elég valahol ott lenni, miért kell tudatosan jelen lenni? Valóban lehet egy módszer segítségével egyszerre kiegyensúlyozott, stresszmentes, sikeres életünk – minden területen?

Rengeteg impulzus ér minket minden pillanatban. Mindenki képes a tudatos összpontosításra, de csak kevesen gyakorolják, pedig sokkal eredményesebbek, sikeresebbek, kiegyensúlyozottabbak lehetnének az élet minden területén.

Te mennyire végezted gépies monotonitással vagy éppen milyen mértékben voltál jelen, mennyire figyeltél az elmúlt héten – munkádra; partnered történetére, amit vacsora közben mesélt; ízekre, illatokra, környezetedre; gyermekedre; a szexre; saját magadra, a tested jelzéseire?

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét nem egy földöntúli képesség, nagyon leegyszerűsítve gyakorlatilag egy bárki által elsajátítható módszer, amely segít irányítani a helyzeteket ahelyett, hogy gépiesen végrehajtanánk a feladatokat. Így tulajdonképpen részt veszünk az életünkben, nem pedig hagyjuk, hogy megtörténjen velünk. A mindfulness a teljes odafigyelés, tehát a tudatos jelenlétre épül, amely gyakorlatilag egy meditáció is, még akkor is, ha közben valamilyen fizikai aktivitást végzünk, ilyen formában a futás, egy séta vagy az étkezés is lehet.

Nem egy misztikus dologról van szó, bárki könnyen elsajátíthatja és élvezheti a pozitív hatásait.Mivel nem csak egy egyszerű gyakorlat, hanem egy életmód, szemlélet, amely az élet és a mindennapok összes területére kihat és jótékonyan befolyásol, könnyen bele lehet jönni. A hiszem, ha látom típusú emberek is hamar megtapasztalhatják a mindfulness gondolkodásmód pozitív hatásait.

„Dr. Jon Kabat-Zinn, az MBSR módszer kidolgozója szerint a tudatos jelenlét olyan tudatosság, mely úgy jön létre, hogy a figyelmünket szándékosan és ítélkezés mentesen a jelen pillanatra irányítjuk.”

Habár a mindfulness módszert elsősorban a stressz csökkentésére kezdték el használni, számos más pozitív hatása van:

1.Erősebb immunrendszer – kutatások szerint már akár nyolc hét gyakorlás után megfigyelhető az immunrendszer működésének javulása
2.Kevesebb stressz, csökken a szorongás, a pozitív érzések felerősödése
3.Könnyebb tanulás, jobb memória és hatékonyabb koncentráló képesség
4.Empátia, megértés erősödése önmagunk és mások felé is
5.Érzelmi ön-szabályozás javulása, érzelmi reaktivitás csökkenése (nem a fájdalomérzet, hanem az arra adott érzelmi reakció csökken)
6.Megerősödött kapcsolatok – elégedettebb, kiegyensúlyozottabb, elfogadóbb párkapcsolatok
7.Szülők vagy leendő szülők esetében is segít a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb döntésekhez, problémák kezeléséhez
8.Munka – vezetői képességek javulása
9.Étkezés – egészségesebb étkezési szokások, jobb ízlelés, élvezet, testsúly problémák kezelésében is segíthet

“Az éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés az évezredes keleti bölcsesség és a modern tudomány egyedülálló párosítása: a programot a Massachusetts-i orvosi egyetem Stresszcsökkentő Klinikájának alapítója; Dr. Prof Jon Kabat-Zinn állította össze. Nem ezoterikus szenzációk, hanem tudományos elismertsége, és a módszer eredményességét igazoló kutatások magas száma jellemzi a módszert. Az angolul Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programot és módosított változatát, az MBCT tréninget a legnevesebb orvosi egyetemeken (Oxford, Cambridge, Toronto, stb…) is kutatják és alkalmazzák.” mentalfit.hu

(Forrás: igenyesferfi.hu / kép: pixabay)