Jump to content

Így lehetsz szimpatikusabb

2020. 01. 19. 20:01

Dr. Travis Bradberry az Érzelmi intelligencia 2.0 című könyv társszerzője. Szerinte túl sokan hiszik azt, hogy a pozitív tulajdonságok csak kevesek kiváltságának számítanak, illetve azt, hogy ezek a tulajdonsgok vagy megvannak az emberben, vagy nincsenek. Ő úgy véli, az, hogy mennyire vagyunk szimpatikusak, befolyásolható tényező és azon múlik, érzelmileg mennyire vagyunk intelligensek. Lássuk, szerinte mik azok a tulajdonságok, amik a szimpatikus embereket jellemzik, és hogyan lehet ezeket elsajátítani.

1. Igaziak

Senki sem kedveli a kamuzó, bullshittelő egyéniségeket, az emberek többségét az őszinte, „igazi” emberek vonzzák, mert bennük megbíznak. Azok, akiket kedvelünk, rendszerint tudják, hogy milyenek, magabiztosan érzik magukat a saját bőrükben. Ha mi magunk is megfejtjük, milyenek is vagyunk, mi tesz bennünket boldoggá, elégedetté, nagyobb rá az esély, hogy kedvelni fognak bennünket.

2. Értelmes kérdéseket képesek feltenni

Amikor két ember beszélget, rendszerint azt a hibát követik el, hogy már az előtt tudják, mit fognak mondani a másiknak, hogy az befejezte volna a mondandóját. Nem figyelünk oda rendesen, felületesek vagyunk, és saját mondókánkat hajtogatjuk, mindegy, mit mond a másik. Aki igazán odafigyel, az elengedi a saját egóját, és koncentrál a másikra, megpróbál empatikusan viselkedni, és ennek eredményeként képes normális kérdéseket feltenni a másiknak. Ha a másik azt látja, hogy kérdezünk, azt fogja érezni, hogy komolyan odafigyelünk rá. És ez egy remek módszer, hogy megkedveltessük magunkat. Nem mellékesen: ilyen egy normális beszélgetés, tegyünk magunknak is egy szívességet és legyünk jobb fejek.

3. Nyitottak

A sokak által szimpatikusnak tartott emberek java része nyitott gondolkodású. Senki sem szeret olyanokkal beszélgetni, akikről már azelőtt tudja, hogy mit fognak mondani, mielőtt tudnák, miről is van szó. Ezek az emberek nem igazán kíváncsiak mások véleményére, könnyen ítélkeznek, nem helyezkednek egy platformra mások helyzetével. Egy munkahelyen ez a nyitottság kulcsfontosságú.

4. Nem hajtanak mások figyelmére

A helyzet az, hogy a többség nem igazán kedveli azokat, akik kétségbeesetten igyekeznek mások figyelmét saját magukra irányítani. Tény, hogy az extrovertált, hangos showmanek egy péntek vagy szombat este sikeresek tudnak lenni, de hosszabb távon az egyszerű értelemben vett barátságos, csendes, magabiztos természet nyerőbb. Ha a munkahelyen valamiért megdícsérik az embert, a fókuszt saját teljesítményéről irányítsa a többiekre is. Mindez azt mutatja, hogy mások teljesítményét is értékeli és szerény is – és ez két nagyon is népszerű tulajdonság.

5. Konzisztensek

Ahhoz, hogy az ember kiszámíthatóan viselkedjen, magabiztosnak kell lenni. Aki hozzád fordul, annak azt kell éreznie, hogy akármekkora a feszültség, akármilyen a hangulatod, az nem fogja befolyásolni, hogyan bánsz vele.

6. Pozitív a testbeszédük

Milyen a pozitív testbeszéd? Nyitottak a gesztusaid, tartod a szemkontaktust, a beszédstílusod lelkes, energikus, és közel hajolsz ahhoz, akihez beszélsz. Még sorolhatnánk, de mindezek olyan gesztusok, amik szimpatikusabbá tesznek a veled szemben álló szemében. Nem csak az a fontos, hogy mit mondunk, hanem az is, hogyan mondjuk.

7. Első benyomás

Kutatások azt mutatják, hogy az első hét másodpercben eldöntjük valakiről, hogy kedveljük-e, vagy nem. Ezt követően pedig olyan jeleket keresünk, amelyek alátámasztják az első benyomásunkat. Ez elég ijesztően hangzik, de ha jól sikerül ez az első benyomás, akkor annak nagy előnyei lehetnek. Mik segíthetnek a pozitív első benyomás kialakításában? Szemkontaktus, határozott kézfogás, mosoly. Pozitív testbeszéd.

8. Emlékeznek a nevekre

A nevünk az identitásunk fontos része, és ha a nevünkön szólítanak minket, az remek érzés. Szimpatikusnak tartott emberek minden alkalommal a nevükön szólítják a másikat, ha találkoznak velük. És nem csak akkor érdemes a nevükön szólítani őket, amikor találkoznak, hanem a társalgás közben is, mert kutatások szerint ez pozitív hatással bír az illetőre nézve. Nem mindenkinek jó alapból az arc- és névmemóriája, de lehet dolgozni rajta. Érdemes is.

9. Mosolyognak

A helyzet az, hogy mi, emberek öntudatlanul utánozzuk annak az embernek a testbeszédét, gesztuisait, aki szemben áll velünk. Ha azt szeretnénk, hogy kedveljenek minket, mosolyogjunk egy beszélgetés közben. Viszonzásképpen egy mosolyt fogunk kapni, az pedig olyasmi, amit látni és csinálni is jó dolog, szerotonint, boldogsághormont szabadít fel az agyban, így a velünk szembenálló pozitív érzéseket fog kötni hozzánk.

Szándékosan megpróbálni szimpatikusnak lenni, elsőre kicsit pszichopatának hangzik, de közelítsük meg máshonnan. Ha igyekszünk odafigyelni másokra, pozitívabbak, kedvesebbek, nyitottabbak vagyunk, az nem csak azért lesz jó, mert esetleg jobban fognak kedvelni minket, hanem azért, mert nagy valószínűséggel jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)