Jump to content

Létezik a sajtfüggőség

2019. 12. 17. 12:11

Élsz-halsz a sajtért? Nem véletlen, ugyanis úgy hat az agyra, mint a kemény drogok.

Ha van igazán indokolt használata az #életem hashtagnek, akkor ez a felfedezés most biztosan az. A Michigani Egyetem tanulmánya szerint ugyanis akár hivatalosan is kijelenthetjük a sajtfüggőséget, mivel kedvenc tejtermékünk hasonlóan hat a receptorainkra, mint a nagyon komoly függőséget kialakító drogok.

A kutatók a Yale Food Addiction Scale alapján végezték a felmérést; ez egy 2009-ben közzétett, 25 kérdéses teszt, mely kifejezetten azt vizsgálja, milyen ételek váltanak ki olyan típusú függőséget, mint a drogok (ezek többsége nagyban tartalmaz zsírt és/vagy cukrot).

A felmérésben először 120 tanulót majd még további 384 személyt kértek meg, hogy töltsék ki a függőségi tesztet és válasszanak 35 étel közül. A kutatás eredménye? A függőségi skála toplistájában csak olyan ételek végeztek, melyek tartalmaznak sajtot.

A sajt ugyanis kazeint tartalmaz; ez az emlősök tejében jelenlévő fehérje, a tehéntej 80%-ban megtalálható és a sajt nagyon fontos összetevője. A kazein pedig aktiválhatja az agy opioid receptorait, amelyek erősen kapcsolódnak a függőség kialakulásához; a sajt fogyasztása ugyanolyan nyugtató hatással van az agyra, mint a heroin vagy épp a morfium.

 

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)