Jump to content

Tanuld meg beosztani az idődet

2019. 10. 15. 06:39

Az idő megfelelő beosztása valós probléma sokunk számára, és bármennyire hihetetlen, az állandó time-management zűrzavar a magazinunkat is érinti, noha a cikkekben fennakadást nem okoz. Adunk most néhány tippet, hogy te ne ess abba a csapdába, amiben annyian vergődünk.

#1 Ismerd magad!

A legjobb, ha eleve tudod, mikor vagy a leghatékonyabb. Ha a reggeli órákban vagy a legmotiváltabb, akkor teljesen felesleges estig az irodában vagy a feladataid felett ülnöd, mert őszintén szólva semmi értelme. Ragadd meg azt a néhány órát, nyilván szünetekkel egybekötve, amikor a leghatékonyabban tudsz dolgozni. Talán ez az egyik legfőbb titka a tökéletes időmenedzsmentnek. De a listának még nincs vége, olvasd tovább!

 

#2 Arra van időd, amire akarsz!

Saját magadat csapod be azzal, hogy azt szajkózod, hogy “nincs rá időm, azért nem csinálom meg”. Valójában nem akarod. Nincs időd beiktatni fél óra edzést naponta? Nem akarod. Nincs időd megcsinálni a határidős munkát? Valójában csak átvágod magad és nem is akarod igazán, mert a halogatás kényelmesebb.

“A szabadúszásban az a legnehezebb, hogy saját magunknak kell az időnket beosztani, a szabadság pedig nagyon nehéz dolog.” – Cserna-Szabó András (író)

#3 A halogatás az időbeosztásod halála!

Ha felismered hogy tologatod a melót, vagy épp rajtakapod magad, hogy épp elcseszed az időt, az már félsiker! Miután nyakon csípted magad, hogy halogatsz, már csak körül kell járnod és megvizsgálnod, hogy miért? Túl nehéz? Segítségre van szükséged? Egyszerűen nem akarod? Bármelyik is legyen, a válaszok megtalálásában nem nagyon tudunk neked segíteni. Mi csak segítünk feltenni a kérdést és rávilágítani a problémás dolgokra.

#4 Legyenek SMART céljaid!

Ha már vannak céljaid, az nagyon rendben van! Szokták mondani, hogy merj nagyot álmodni, de az a nagy álom egyrészt legyen reális, másrészt az oda vezető utat is valahogy ki kell kövezned. Ezt kisebb célokkal tudod megtenni, lépésről-lépésre. Legyen specifikus, tiszta, mérhető és érthető. Ahelyett, hogy azt írod: „lezárni ezt az ügyet”, írd azt: „Egyórás megbeszélést tartani XY ügyféllel. Megbeszélni vele a megegyezés részleteit. Hét napon belül újra felvenni vele a kapcsolatot.” Innen már talán számodra is világos, hogy mennyire fontos világosan megfogalmazni mindazt, amit az adott nap meg szeretnél tenni. Nem elég nagy vonalakban, nagyjából megfogalmazni. Kutatások szerint a részletezett célok 90 százalékkal hatékonyabbak, mint az általánosan megfogalmazottak.

#5 Néha mondj NEMET!

Nem kell mindent elvállalnod. Nem vagy sem szuperhős, sem robot. Ha valami meghaladja a képességeid, inkább mondj nemet, mint belebukj, mert utóbbi nagyon durván padlóra küldi a motivációd.

#6 Hagyj időt magadnak!

Nem csak nemet kell megtanulnod mondani, hanem szabadidőt kell csinálnod magadnak. Sportra, meditációra, nyugalomra, szórakozásra, olvasásra… Tehát legyen énidőd, mert hosszútávon komoly stresszhez vezethet a hajtás. Az elsődleges problémaforrás az állandó sietség, és az, hogy az időbeosztásunk konkrétan több sebből vérzik. Ha pedig mégis szorítunk időt egyéb programokra, vagy egy kis kikapcsolódásra, mi magunk gyakran kimaradunk az egészből, akkor sem törődünk magunkkal.  Állj meg néha pár percre!

#7 Állíts fel sorrendet.

Ehhez elég 4 felé csoportosítani:

  • sürgős és fontos
  • sürgős, de kevésbé fontos
  • nem sürgős, de fontos
  • nem sürgős és nem fontos
(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)