Jump to content

Ha ezzel kezdődik a kapcsolat, még előnyös is lehet

2019. 10. 09. 12:34

Egy új tanulmány szerint, ha egy férfi és nő a kapcsolatuk legelején gyorsan lefekszik egymással, az erősebb párkapcsolathoz is vezethet – legalábbis et állítja egy új tanulmány, amit a Rochesteri Egyetem és izraeli kutatók jegyeznek.

– A szex két idegen között elősegítheti, hogy hamarabb kialakuljon közöttük egy mélyebb érzelmi kapocs – nyilatkozta a kutatás vezetője, Gurit Birnbaum, pszichológus. – Ez férfiakra és nőkre is egyaránt igaz.

Az elvégzett négy tanulmány során ellenkező nemhez tartozó idegeneket mutattak be egymásnak. A kutatók azt vették észre, hogy ha támadt némi vonzalom a felekben egymás iránt, az olyan viselkedéshez vezetett, amik elősegítették az érzelmi kötődést.

– Bár a szexuális vágy és az érzelmi kötődés két különböző érzés, az evolúciós és közösségi folyamatok miatt valószínűleg úgy alakították az embert, hogy romantikusan kötődjünk ahhoz, akivel szexelünk – mondta egy társkutató, Harry Reis, a Rochester Egyetem pszichológus professzora.

Az, hogy ebben is különbözünk az állatvilág jelentős részétől, aligha újdonság, de azért nem ennyit állapított meg a tanulmány.

Az is kiderült a kutatás során, hogy minél kihívóbban viselkedett egy fél, annál erősebben aktiválódott az ellenkező nemű alany szexuális rendszere, és annál nyilvánvalóbban jelezte, hogy hajlandó kapcsolatra lépni.

Ennek a viselkedésnek az oka nem feltétlenül az, hogy az ember romantikusabb élőlény, mint az állatok. Azért váltunk ilyenné, mert ha a szülők együtt maradnak, az megnöveli az utód életben maradási esélyeit. Egy utód az emberek esetében nagyon hosszú ideig szorul a szülők segítségére, és ez az igény eredményezte azt, hogy az egymással szexuális kapcsolatra lépő emberek érzelmileg is kötődni kezdenek egymáshoz.

– Az emberi történelem során a szülők kötődése nagybab megnövelte a gyerekük túlélési esélyeit – mondta Birnbaum. – A szexuális vágy alkalmanként nagyon fontos szerepet játszhat egy kapcsolat fejlődésében. Egy olyan mágneses erő, amely a partnereket képes olyan hosszú időre összekötni, amíg érzelmi kötődés alakul ki közöttük.

Szóval a következő egyéjszakás kaland előtt nem árt tudnod, hogy az evolúció során arra lettünk programozva, hogy hosszú távú kapcsolatot alakítsunk ki azzal, akivel lefekszünk.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)