Jump to content

A tökéletes nyaralás

2019. 07. 29. 21:07

Lejárt a szabadság, de ahelyett, hogy kisimultak volna tőle a ráncaim, úgy érzem magam, mint akin átment egy úthenger.

A szabadságnak mindenféle nagy tervekkel indultam neki, hova megyünk, mit csinálunk, naplementét és csillagokat nézünk, „semmitteszünk”, nagyokat sétálunk. És persze közben zen állapotba kerülök, és magam mögött hagyom két hétre azokat a ronda, szürke hétköznapokat. Minden évben ilyen terveim vannak, minden évben fáradtabban és stresszesebben érek haza, mint amikor elindultam. Ráfoghatnám a gyerekeimre, hogy nem hagynak pihenni nyaralás alatt, de az csúnya lenne tőlem, mert igazából én nem hagyom saját magamat kikapcsolni teljesen.

Suzanne Degges-White professzor szerint az én esetem gyakoribb, mint gondolnánk, főleg a mai, okostelefonos világban jellemző, hogy fáradtabban térünk vissza a nyaralásból.

„Egy olyan világban élünk, ahol a technológia miatt mindenkiben az állandó készenlét elvárása alakult ki. Rögtön kell válaszolni, reagálni a hét minden napján. A testünk azonban nem képes ezzel a tempóval lépést tartani, szüksége lenne kikapcsolódásra, mert különben a fizikai és mentális egészség látja kárát.”

A megoldás abban rejlik, hogy nem tömjük tele mindenféle tervekkel a naptárunkat a nyaralásra, hanem csak nagyjából fogalmazzuk meg magunknak, milyen fajta pihenésre áhítozunk. Mindenkinek mást jelenti az ideális nyaralás. Az egyiknek az a jó, ha egész nap heverészhet, a másik a fizikai aktivitást érzi pihentetőnek. Fontos, hogy ne stresszeljünk a tökéletes nyaralás miatt, csak élvezzük a szabadidőt.

A szakértő a következőket javasolja, hogy tényleg pihentető legyen a nyaralás:

Ne tervezz túl sok programot!

Degges-White szerint a leggyakrabban abba a hibába esünk, hogy annyi programot akarunk belezsúfolni abba a pár napos szabadságba, hogy még a gondolatától is elfáradunk. Ha pontos tervvel indulunk neki, időbeosztást készítünk, táblázatokat gyártunk a néznivalókról, akkor csak stresszeljük magunkat, és nem hagyjuk, hogy spontán élményeket szerezzünk. A nyaralás közben az egyik legpihentetőbb tevékenység az, ha elengedjük az irányítást, és megengedjük magunknak, hogy csak úgy létezzünk a világban tervek és célok nélkül.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)