Jump to content

Így vezetheted a csapatodat

2019. 04. 19. 21:44

A “probléma” forrása főleg az, hogy az új generációnak új ötleteik és elképzeléseik vannak. Így kell majd vezetned őket. De vajon menni fog?

Jelenleg úgy áll a dolog, hogy a munkahelyek 5% -át elvehetik a robotok hamarosan. Sőt, 2020 -ban az aktív munkavállalók 75% -át már a digitális világban sokkal otthonosabban mozgó Y-generáció teszi ki, ami jelentős előrelépés az eddigiekhez képest. Nem csak technológiai szinten állnak máshogy mint szüleik vagy éppen nagyszüleik, hanem az önmagukról alkotott képük, a társas kapcsolatokról és úgy egészében a világról is egészen mást gondolnak. Egy lemaradott, konzervatív X generációs vezető nagyon könnyen bajba kerülhet.

Elmúltak azok az idők, mikor 40 éven át egy helyen maradnak. Ha adódik egy jobb ajánlat, továbbállnak. Nem fognak egy meghatározott szerepben ragadni, inkább a projekt jellegű munkák érdeklik őket. A lehetőségeik tengernyiek és tudják is magukról mire képesek. Tesznek a biztonságra, magabiztosak, eltökéltek, tudnak újat mutatni minden alkalommal.

A technológia hibája volna?

Nem. Ezek csak új lehetőségek. Tény, hogy a technológia mindent megváltoztatott, és minden idejétmúlttá vált röpke 20 év alatt. Egyre népszerűbbek a távmunkák, és egyáltalán nem szükséges már egy helyen lenniük a csapat tagjainak ahhoz, hogy kiválóan együtt tudjanak dolgozni. Sőt, még azonos időben sem kell jelen lenniük ehhez. Munkakörök válnak szükségtelenné, de előbb rengeteg munkát adnak az ehhez szükséges programozások, valamint 180 fokos fordulatot jelent a munkaerőpiacon a mesterséges-intelligencia, a felhő-alapú technológia illetve az IoT (dolgok internete) lehetősége.

A teendőink:

Tanuljunk a fiataloktól. Ők már tudják, hogyan lehet sokkal egyszerűbben sokkal hatékonyabban dolgozni. Tudják hasznosítani a technológia adta lehetőségeket, és tudják, hogy ez kifizetődő, nem csak rövid de hosszútávon is.

Amit viszont NE tegyünk:

Ne próbáljuk konzerválni az elavult módszereket. Teljesen feleslegesek ezek a szélmalomharcok. A Forbes magazin interjút készített egyszer a Videoton vezetőivel, és természetesen szóba került az is, hogyan élték túl eddig. A válasz mindennél egyszerűbb volt:

A Videoton túlélésének záloga, hogy >>az így szokott lenni<< mondatot nem fogadtuk el, nem tudjuk elfogadni.

– mondta Lakatos Péter.

Ez itt a lényeg!

Egy jó vezetőnek nem szabad elzárkózni a fiatalok kreativitásától, innovatív ötleteitől, és igenis kötelességük támogatni a döntéshozatalt. Szükséges, hogy mindenki megtalálja a vállalatban a maga helyét, lássa az irányt, hogy merre halad, illetve küldetésként tekintsen saját feladataira. A jó munkaerőt megtartani nagy feladat, de mégsem lehetetlen.

Legyél tisztában saját magaddal!

Az oktatási rendszerünk egyik sajnálatos sajátossága, hogy nem tudunk magunkról pozitívan gondolkodni. Nincs megfelelő és kellő szintű önértékelésünk, nem tudjuk igazán a saját erősségeinket, nem hisszük el, mikre vagyunk képesek. Ismerd el a sikereidet, ne félj beszélni róla. Ha azok a vezetői sikerek valóban azok, az Y-generációs munkaerődet lenyűgözöd vele, félistenként fognak téged tisztelni, mert TE leszel az igazi VEZETŐ, nem pedig csak egy góré, aki az íróasztal mögül vezényel!

 

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)