Jump to content

Gondolatok péntekre

2019. 02. 22. 14:15

Korábban is említettük már, hogy a jobbaktól nem szégyen tanulni. Hogy te is elég sikeres legyél, próbálj figyelni arra, mit tesznek a többiek és tanulj. Íme 12 dolog, amit a sikeres emberek pénteken intéznek:

A hét utolsó munkanapjának két fő célja van – átgondolni mit értünk el az héten és előre megtervezni a jövő heti sikerhetet, ezzel biztosítva, hogy a hétvégénk nyugodtan teljen és ne azon kelljen agyalni, mit kéne még tenni.

1.) Végiggondolják mit értek el a héten.
A lényeg itt a pozitív eredményeken van. Mi az amit elértünk, még ha csak kis dolgok is ezek. Amit elrontottunk, azt hagyjuk meg jövő hét elejére, és akkor javítsuk.

2.) Kitalálják a legfontosabbakat a jövő hétre.
A sikeres emberek nem hagyják elveszni az ötleteket. Megtervezik hogyan lehetne kivitelezni a következő hétre.

3.) Menetrend és lista, mert a rend mindennek a lelke.
Nem csak priorizálni kell, hanem a teljes listát összeszedni amit el kell végezni. Ez azért is jó péntek délutáni program, mert a hétvége nyugisan marad, nem kell ilyesmin gondolkodni két teljes napig.

4.) Egyensúlyt teremtenek munka és magánélet közt.
A sikeres emberek legnagyobb csapdája maga a munka. Könnyedén felborulhat minden és a magánélet (család, barátnő, feleség, gyerekek) rovására mehet. Kicsit kegyetlenül hangzik, mintha a családnak írnál órarendet, de össze kell raknod, hogy mikor hagyod abba a munkát és kezdesz el családi életet élni.

5.) Rendszer.

„Számos sikeres ember, akit ismerek, rászán péntek délután 15-20 percet arra, hogy rendszerezze és kitörölje az e-mailjeit, rendbe rakja az irodáját, hogy amikor hétfőn visszatér, rend és tisztaság várja. Sokak számára ez egyfajta terápia is, hiszen a fejben lévő zűrzavart is segít rendbe tenni, és emiatt is rituálissá válik számukra ez a tevékenység”.

 – Michael Kerr üzleti előadó szerint.

6.) A naptár ellenőrzése.
Kellemetlen dolog úgy beesni hétfő reggel, hogy akkor derül ki egy fontos megbeszélés. Mondjuk 3 perccel ezelőttre. Pénteken érdemes ezt átnézni, és úgy érkezni, hogy felkészültél.

7.) Elérhető leszel hétvégén?
Egy fontos személyt bármikor kereshetnek a kollégák, vagy valaki más. Fontos, hogy pénteken fektesd le az alapszabályokat, hogy elérhető leszel-e hétvégén avagy sem.

8.) Nincs félbehagyott dolog.
Nagyon nyomasztó úgy átvészelni a hétvégét, hogy a lezáratlan dolgok maradnak a fejedben. Mindig van ami átcsúszik, de amiről tudod, hogy ezt már úgysem sikerül összehozni időben, dobd a fenébe. Majd hétfőn. Félbehagyni bármit a legrosszabb döntés.

9.) A hétvégére is legyen terv, de ne munka!
Egy régóta kiszemelt étterem, egy kis kiruccanás a szabadba a családdal, vagy egy pihenős délután a Balaton parton. Ne szombat reggel kelljen tervet szőni a hétvégi programra, mert egy csomó idő elmegy csak a tervezéssel.

10.) Szórakozás péntekre.
A túlhajszolt emberek jobban várják a péntekeket mint bármi mást, főleg, ha rendszerint egy kis lazulással zárhatják a hetet. Szórakozás péntekre és a hétvége már jól indul.

11.) Elismerés.

„Ismerek egy vezetőt, aki minden pénteken megköszöni a beosztottjainak az azon a héten végzett munkájukat, és ez nem csak azért jó, mert az alkalmazottak úgy mennek haza, hogy megbecsülik őket, hanem neki is, ettől jobban érzi magát és boldogabb”.

 – mondja Kerr.

12.) Köszönj el a többiektől az irodában.
Egy egyszerű “Jó hétvégét!” is sokat számít. Ha úgy hagyod el az irodát, hogy elköszönsz a kollégáktól, ők is örülni fognak, és te is. Együtt lement egy sikeres hét, és egy újabbnak indultok neki hétfőn. Szuper!

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)