Jump to content

Fókuszálj jobban!

2018. 12. 30. 21:39

Marie Kondo, „A rendteremtés művészete” című könyve kihagyhatatlan, ha még sosem hallottál róla és érdekel a címben foglalt téma, mindenképp érdemes megszerezned. 

Nem csak külső, de belső rendre is nagy szükség van, illetve digitális zajcsökkentésre, ami ugyancsak nagyon fontos a fókusz megtartásához, és ne azon kapjuk magunkat, hogy megint valami pótcselekvéssel töltjük értékes munkaidőnket, a valódi feladatok helyett.

Mediabistro -n jelent meg egy cikk Andrea Williams írótól, aki pontosan tudja milyen szorult és lehetetlen helyzet amikor közeleg a határidő, és a multitasking fojtogat.

Pakolj el mindent!

„Amikor ilyen feladattal szembesülök, akkor leülök az asztalomhoz és mindent lepakolok róla. Semmi nem maradhat a látószögemben, még a jegyzeteim vagy a diktafonom sem, ez utóbbin ugyanis más riportok felvételei is rajta lehetnek.”

Vannak esetek, mikor egyszerűen másra kell a feladatot “ráakasztani”. Elmenni a postára feladni a csekkeket, be kell vásárolnunk, vagy bármilyen a munkánk mellett (vagy helyett) teljesíthetetlen feladat csak nyomasztó a dolgaink közepette. Hosszú távon nem működőképes, és ezt másoknak is muszáj lesz megérteniük.

Használd a technológia lehetőségeit!

A technológia is tud szuper eszközöket adni. Vannak olyan programok, melyekkel beállíthatjuk, hogy mennyi időt töltünk bizonyos oldalakon. Rendezhetjük listába azokat az oldalakat amelyeken sokat szoktunk lógni, a program pedig blokkol minket 15 perc után.

Zárd ki a zavaró tényezőket!

Ha ez sem működik, vagy a hatásfok nem az amit szeretnél, nincs más hátra mint megváltoztatni a gondolkodásmódod. Egy telefonhívás, egy csengetés, egy elfelejtett értesítés a mobilon, vagy egy zavaró kolléga akinek a produktivitás a sokadig a sorban és inkább veled cseverészne, mind olyan tényező amire nem tudsz felkészülni. Hiszen hermetikusan mégsem zárhatod el magad a külvilágtól. A telefonhívást intézd el, a csengetésre menj ki, az értesítést hagyd a fenébe, a kollégának pedig röviden válaszolj, és próbáld elmagyarázni neki, hogy a munkára koncentrálnál. Ennyire egyszerű. Ha minden probléma elhárítva, folytathatod, tudod, ahogy kell, maximum flow tudatállapotba.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)