Jump to content

Így szüntesd meg az izzadást

2018. 11. 27. 09:44

Az izzadás egy irtó hasznos dolog. A folyadék elpárologtatásával ugyanis a testünk hűti magát, bár a jelenségért jellemzően nem igazán vagyunk hálásak, hiszen a hatalmas foltok és a kellemetlen szagok azok, amelyek főként beleégnek az emlékezetünkbe.

Az úgynevezett apokrin mirigyeink termelődését a hormonális rendszerünk szabályozza, ezek főként a nemi szervek és a hónalj területén lévő váladéktermelődésért felelnek. És bár az így keletkezett termék önmagában sem túl bizalomgerjesztő szagú, főként akkor válik igazi bűzbombává, ha hosszabb ideig a bőrünkön marad, ahol az erre szakosodott baktériumok elkezdik lebontani azt – a bomlástermék lesz ugyanis az igazi illatfőnyeremény. Mint láthatjuk, a bűzfelhő megelőzésének egyik kulcsa éppen a baktériumok féken tartásában keresendő.

Dezodorok vs. izzadásgátlók

Így jutunk el a dezodorokig, amelyek főként a már említett baktériumok elpusztítására fókuszálnak, még pedig úgy, hogy megbuherálják a hónalj pH-értékét, így a terep mondhatni baktériummentes övezetté válik. Attól még az izzadás folyamata nem áll le, de a szagok szerencsésebb esetben már alig érződnek.

Az izzadásgátló ezzel szemben gyökerénél ragadja meg a problémát azzal, hogy alumíniumsót tartalmazó vegyületeivel eltömíti a verejtékmirigyeket – az alumínium ugyanis közismert pólusösszehúzó erejéről. Így lényegében megszűnik a verejtékezés, és a már említett baktériumok sem jutnak tápanyaghoz.

A dohányzás és az alkohol is rátesz egy lapáttal

Az alkohol, a koffein és a nikotin is fokozza az izzadás mértékét, mivel értágító hatásúak, amelyek következményeként nagyobb felületen történik a hőleadás. Természetesen a csípős ételek sem kivételek ez alól, így ha szeretnénk gátat szabni a verejtékezésnek egy dögmeleg napon, érdemesebb a fenti hatóanyagok fogyasztásával csínján bánni.

Mikor kenjük be magunkat izzadásgátlóval?

A szakértők szerint éjszaka a legalkalmasabb, ugyanis ilyenkor a test hűvösebb, ráadásul szárazabb is. Az emberek többsége ott hibázik, hogy reggeli tusolás után esik neki a dolognak, pedig ilyenkor a még bőrünkön lévő vízmolekulák lepergetik magukról az izzadásgátló anyag egy részét, még mielőtt az a verejtékcsatornákba bejuthatna, hogy kifejtse tömítő hatását.

Az ezüst a barátunk

Az ezüstszálas anyagok közismertek antibakteriális hatásukról, így érdemes lehet törülközőből, ingből, alsóból vagy zokniból is beszerezni néhány ilyet. Az ezüstszálas pólón például nem tudnak úgy megtapadni a verejték után koslató mikroorganizmusok, így lényegében a dezodorok munkáját egészíthetjük ki ezzel a pálya másik térfeléről. De mivel máshol is izzadunk, értelemszerűen egy jó minőségű ezüstszálas zokni vagy alsó is maga lehet a főnyeremény.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)