Jump to content

Lefogynak a spanyolok

2018. 11. 22. 22:23

Azt a tervet eszelte ki a spanyolországi Narón városa, hogy a 40.000 lakosa összesen 100.000 kg -ot fogy le. Ez átlagban 2,5 kiló fogyást jelentene minden lakosnak. Nyilván ez nem tűnik olyan nagy eredménynek, de rég nem láttunk (vagy talán soha) egy városvezetéstől ilyen túlsúly ellen hirdetett háborút. Jó, nem? A helyi orvosok és az egészségügyi minisztérium nem keveset dolgozott a terveken.

Nyilvánvalóan elég nyomós érvekkel kell meggyőzni a lakosságot ahhoz, hogy az eredmény szemmel látható legyen és elindítsa a megfelelő életmódra való igényt. Narón lakosainak 16% -a küzd túlsúllyal, és a tény, hogy a testtömegindex 10 százalékos csökkenése 30 százalékkal csökkenti a szívinfarktus esélyét, és 20 százalékkal a halálozásét, már elég nyomós érvnek számít.

A közösségi fogyásnak ereje van!

Nagyon bízik a városvezetés abban, hogy a “100 ezer súlyos ok” elnevezésű nagyszabású, két éves projekt, ami idén februárban indult és 2020 év elejéig tart, tartós eredményeket hoz, és a leadott kilók vissza sem jönnek. A két év alatt a résztvevők kiegyensúlyozott diétát folytatnak, sportolnak és három havonta rendszeres orvosi ellenőrzéseken vesznek részt. A várható eredmény, ahogy fentebb írtuk: igény az életmódváltásra. Valószínűleg a résztvevők java része már sokkal tudatosabban fog figyelni a testére és az egészségügyi kockázatokra.

A nagyszabású két éves projektbe a helyi éttermek is bekapcsolódnak, még több olyan ételt találnak majd a lakosok az étlapon amik az Atlanti diéta elveire alapozva főleg halat, tengeri herkentyűket és zöldségeket tartalmaznak. Eközben persze mindenki kísérletezhet saját receptekkel, és ezeket dietetikusok elemeznek ki. A két év alatt workshopok, szemináriumok sokaságát tartják  a városban, hogy tovább könnyítsék az életmódváltást.

Nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is érinti a nagyszabású program, próbálják őket rávenni, hogy gyalog és biciklivel járjanak iskolába, ebben pedig a rendőrség is partner és biztosítja a gyerekeknek a megfelelő biztonságot.

A projektnek az egészségesebb város mellett van még némi előnye: minden egyes leadott kilóval +1 kilogram élelmiszert adományoznak az élelmiszerbankba, így a lakosság motiváltsága már nem csak a saját életük és egészségi állapotuk megváltoztatására irányul.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)