Jump to content

Így úszd meg a kudarcot

2018. 10. 31. 15:52

Fontosnak tartod, hogy karrierfronton is sikeres legyél, de folyamatosan félsz a kudarctól? Valószínűleg nem vagy egyedül az érzéssel, még a profin teljesítők is szoktak szorongani a szakmai életük és sikereik miatt. Íme, 5 tipp, hogy ügyesen elkerüld a szakmai lebőgést.

 

Szemléletváltás kell!

Kitűztél magad elé egy célt, tudod, mit akarsz elérni, mégsem jön össze, amit elterveztél vagy megálmodtál magadnak a pályád elején. Megvan a megfelelő végzettséged és tudásod, talpraesett vagy, minden adott ahhoz, hogy sikeres legyél, mégis évek óta egy helyben toporogsz, nem sikerül előrébb jutni, jelentősebb eredményeket elérni.

Sokszor kevés az iskolákban megszerzett tudás, a sikerhez kell még valami plusz, leginkább szemléletváltás. A következő öt gondolkodás- és viselkedésmód segíthet abban, hogy ne félj a kudarctól.

Ne félj próbálkozni!

Sokan vannak, akik nagy reményekkel fejezik be az iskoláikat, majd sikerül elhelyezkedniük valahol, eleinte élvezik is a munkájukat, egy idő után viszont egyre inkább kiégnek. Felismerik, hogy nem jó helyen vannak, de több év után már nem mernek váltani, továbblépni, felmondani és belevágni valami újba.

Az akadály az, hogy nem is mernek próbálkozni, feladják, mielőtt belekezdtek volna valami igazán nekik valóba. Ha el akarod kerülni a szakmai kudarcokat, akkor viszont bizonyos időközönként lépni kell, vállalni kell a váltással járó kockázatot.

Ahelyett, hogy panaszkodsz, kezdd el fejleszteni magad, és ha nincs is bátorságod a teljes váltásra, másodállásként vagy hobbiként fogj bele valami újba, ne félj próbálkozni!

Sikerorientáltság

A kudarckerülő magatartás szintén melegágya a szakmai kudarcoknak, ezt kellene átbillenteni sikerorientált gondolkodásba. Ez mit jelent? A sikerorientált személyiség saját magában látja a lehetőséget a sikerre, a külső tényezőknek kevésbé tulajdonít jelentőséget.

Mindig újabb kihívásokat keres, és nem alacsonyra helyezi a lécet, hanem a magasba tör. Ezzel szemben a kudarckerülő mindig talál magyarázatot, valamilyen tőle független okot arra, miért nem jön össze semmi, és mindig a képességihez képest jóval kisebb kihívásokat keres magának. Ők olyan életét élnek, amiben nincsenek meglepetések, harcok, hanem minden jól kiszámítható és veszélytelen.

A szakmai sikerekhez egyértelműen a sikerorientált viselkedés vihet közelebb.

(Forrás: men.hu / fotó: pixabay.com)