Jump to content

A férfiak és a családalapítás

2018. 10. 30. 11:41

Főleg akkor, ha azt előre eltervezik, vagy akkor, ha nem sikerül olyan gyorsan, mint szeretnék. Ilyenkor a stressz veszi át az uralmat, ami akár a szexualitásra is rányomhatja a bélyegét. Ratkó Tünde válaszol.

Stressz

A szó önmagában nem mond sokat az emberek többségének. Hát persze, idegeskedünk, hiszen van bajunk elég: a munka, a magánélet, a családalapítás, elromlik az autó, gondok vannak a hitelekkel, stb. Vagyis a stresszt a mindennapok részének tekintjük, és egészen el is fogadjuk, hogy ez rendben van így, hiszen mindenki idegeskedik. És ha mindenki ezt teszi – és szemmel láthatóan kutya bajuk – akkor csak nem lehet belőle nagy baj.

Számunkra a családalapítás gondolata is egy kissé más. Mivel nemi sztereotípiák hatása alatt élünk, így a férfi, ha családot alapít, köteles annak ellátásáról is gondoskodni, méghozzá úgy, hogy a gyerekek semmiben ne szenvedjenek hiányt. Emiatt a családtervezés rendszerint együtt jár a munka fokozásával, és a törekvéssel arra, hogy több és több pénzt kereshessen az erősebbik nem képviselője. Ez pedig olyan magasságokba emelheti – és sajnos nagyon sokszor emeli – a stressz szintet, ami már nem csak hormonális kilengéseket okoz, hanem a szexuális teljesítményt is tönkreteszi. Ez pedig fokozottan igaz abban az esetben, ha a pár kénytelen szembenézni a meddőség problémájával is.

A dolog iróniája, hogy a leendő babának nem több pénzre van szüksége, hanem az együtt töltött időre, amibe szorosan beletartozik az apa jelenléte is! A közös játék, az élmények, az idő a fejlődés szempontjából sarokpontok, melyek, ha elmaradnak, hatalmas károkat okozhatnak.

A stressz romboló hatása nem csak a szexualitásban mutatkozik meg. Sokszor gondoljuk, hogy semmi baj nem lesz, hiszen nincsenek külső jelei problémának, azonban a szervezetben már folyamatban vannak a gondok. A stresszhormonok ugyanis közvetve és közvetlenül hatással vannak a spermatermelésre is, minőségi és mennyiségi romlást okozva. A sperma minősége pedig döntően befolyásolja a sikeres családalapítást.

Mind a mennyiség, mind a minőség kiemelten fontos, hiszen előbbi problémája esetében a fogantatás lehetősége drasztikusan romlik, utóbbi esetében pedig a lehetséges genetikai problémák esélye nő meg jelentősen!

Nagyon könnyű azt mondani, hogy ne stresszeljünk, ehhez ugyanis olyan dolgokat kellene elengedni, melyek mélyen és erősen foglalkoztatják az embert. A stressz ellen jó megoldás a mozgás, mivel nem csak ellazulni segít, hanem a romboló hatást is ellensúlyozza valamelyest.

A stressz hatására a szervezet több energiát használ fel, ami előbb vagy utóbb tápanyaghiányos állapothoz vezet – ez okozza a sperma minőségi és mennyiségi romlását is (amennyiben nem áll a háttérben betegség). A tápanyagok megfelelő pótlása kizárólag étkezéssel kifejezetten nehéz, egyrészt a „férfias étrend” miatt, másrészt az élelmiszerek beltartalmának jelentős csökkenése okán.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)