Jump to content

Kerüld el a kiégést

2018. 09. 30. 20:09

A burn-out napjaink legnagyobb mérge. Elég egy kis feltöltődés, vagy teljes átállásra lesz szükség? Talán te is érezted úgy hétfőn, hogy hamarabb is eljöhetne ez a péntek, a lendület helyett pedig erőltetett menet lett a vége. 

 

Elég egy kis pihenő, vagy célszerűbb a váltás?

Egy hosszú hétvége a családoddal, egy kis digitális zajcsökkentés, vagy teljes off a mobilnak és minden másnak lehet, hogy visszahozna téged az életbe. Lehet, hogy a munkával semmi gond, csak te nem motiválod és pörgeted fel magad minden reggel. Keress egy motiváló könyvet, vagy keress valami erősen pozitívat, a reggeli hírek nélkül.

Vállalkoznál? Hát tedd azt!

Légy a magad ura. Mennyire jól hangzik. Sokan meg is fogadják, de komolyabb világmegváltó tervek nélkül. Az önmegvalósítást és a vállalkozást nem szabad összekeverni, mert nem biztos, hogy a felelősséget, nyomást kompenzálni tudja a szabadság, ami sokszor sokkal több munkaidőt jelent.

Sokat betegeskedsz?

Egyértelműen kiválthat a stressz nagyon komoly és kellemetlen egészségügyi problémákat. Gyomorproblémák, levertség, depresszió, hogy csak a leggyakrabban előforduló betegségeket említsük. Ideig-óráig lehet ezeket kezelni, de ha tényleg a környezettel van probléma, fel kell mondani a munkahelyen és saját lehetőségeink megteremtésén dolgozva, sokkal kevesebb függőséggel, érdemi változást jelenthet.

Hány órát is dolgozol?

Az egyik legfontosabb amit érdemes kicsit jobban kimatekozni. Az iroda ajtaját becsukva az életedben is a munkára összepontosítasz, ezért gyorsan átpörgeted a céges emaileket. Ezzel pedig végzetes, elsőszámú burn-out hibát követsz el.

El tudod képzelni máshogy?

A legnehezebb feladat. Csukd be most a szemed, és képzeld el azt a munkakört, azt a munkahelyet, azt a csapatot akivel szívesen együtt dolgoznál, és motivált, egészséges időkeretben tevékenykedő emberré válhatsz. Ha a jelenlegi munkahelyed jelenik meg a képzeleteidben, akkor van egy jó hírünk: kiváló helyen vagy!

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)