Jump to content

Ezért nem jó az alváshiány

2018. 09. 30. 10:52

Stresszkezelési problémák, csökkenő memória, hangulat… – ezekre mind hatással lehet az alváshiány. Meg kéne gondolnod, mennyit is alszol!

 

Memóriazavart okozhat!

A krónikus alváshiány egyik legalapvetőbb ismérve a rövid és hosszútávú memória súlyos romlása.

A mentális erő csökkenését és depressziót idézhet elő…

Nem túlzás, a fokozott stresszhelyzetek pedig csak rontanak. Az alváshiány akár kiégéshez is vezethet, amely teljes depresszióba sodorhatja az embert.

Gyorsítja az öregedést!

Nem csak a szem alatti karikák, hanem a teljes arcbőr gyorsabban öregszik ha valaki tartósan kialvatlan. Ha nem vagy saját magad ellensége, gondolj erre néha, és próbáld meg milyen 6-8 órát egyhuzamban aludni.

Csökkenő teljesítmény… az ágyban is!

A libidócsökkenés a hullafáradtság egyik alapja.

Súlyosan egészségkárosító!

Súlyos hatása van az egészségedre, az immunrendszered például a megfelelő regenerálódás hiányában nem tudja ellátni védelmi feladatait, és nem bír majd a testedet pusztító megbetegedések ellen. A test amúgy is jelez, ha muszáj volna aludnod. A magas vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri panaszok pedig természetes velejárói a kevés alvásnak.

Elhízást okoz!

A kevés alvásmennyiség miatt az étvágyat szabályozó hormonok egyensúlya is felborulhat. Az éhségérzet akkor is állandó, amikor éppen aludnod kéne, így egy nap sokkal többször kell enned ahhoz, hogy továbbra is jól érzed magad, ezzel pedig könnyedén az elhízás rögös útjára tévedhetsz.

Csökkenő produktivitást nem akarsz, ugye?

Minden téren csökken a produktivitás, mert az idegrendszerednek szüksége van a megfelelő mennyiségű pihenésre. A koncentrációképesség még koffeinnel is maximum 1 órára feljavítható. Az idegrendszered márpedig nem fog úgy működni ahogy azt elvárnád. Ha eleget pihensz, az magával hozza azt az eredményt, hogy a produktivitásod karbantartásával ugyanúgy sikerül időben újra nyugovóra térni, és másnap megint teljes gőzerővel, kipihenten állsz neki a feladataidnak.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)