Jump to content

Dolgozz okosan

2018. 09. 26. 21:35

Hogy lehet, hogy a sikeres emberek 24 óra alatt annyi mindenre képesek? Pedig ugyanúgy telik az idő, mint neked. Akkor mégis hogy? 

Talán nem is arra kell figyelned, hogy az idődet hogyan osztod be perce pontosan, hanem arra, hogy az energiáddal takarékoskodj amikor teheted. Egy drámakutató, Cy Wakeman például azt tanácsolta Shelley-nek: „Ha teheted, válaszd azokat a feladatokat, amelyek energiával töltenek fel, azok helyett, amelyek felemésztenek. Az egész arról szól, hogy rájöjj, mi hajt téged.”

Teljes szívedből teszed?

Van, mikor nem lehet nemet mondani bizonyos munkákra, még akkor sem, ha nem akarjuk. „Ilyenkor légy teljesen jelen”, javasolta a kutatónő a Forbes újságírójának. Egy felmérése alapján állítja: „a dolgozók napi két és fél órát töltenek panaszkodással. A legfárasztóbb dolog kreálni egy történetet és az áldozatot játszani benne”

Tudatosítsd a megvalósítandó célt!

„Ha nem tudod, hogy mi mindent kell megcsinálnod aznap, akkor nem fogod mindet megcsinálni” – mondja Deborah Newmyer, TV és filmproducer, négy gyermek szingli édesanyja. „Kérdezd meg magadtól: Mi tesz engem jobbá ebben a munkában; hogyan tudok végigmenni ezen a napon több produktív energiával?” Ha tisztában vagy a céljaiddal, írd le őket, este vagy reggel. Egyébként a legtöbb magyar motivációs előadó és mentor is ugyanezt javasolja, ez egy nemzetközileg elismert és sikeres “sablon”.

A célok és feladatok legyenek részletesen, tisztán érthetőek!

Legyen specifikus, tiszta, mérhető és érthető. Ahelyett, hogy azt írod: „lezárni ezt az ügyet”, írd azt: „Egyórás megbeszélést tartani XY ügyféllel. Megbeszélni vele a megegyezés részleteit. Hét napon belül újra felvenni vele a kapcsolatot.” Innen már talán számodra is világos, hogy mennyire fontos világosan megfogalmazni mindazt, amit az adott nap meg szeretnél tenni. Nem elég nagy vonalakban, nagyjából megfogalmazni. Kutatások szerint a részletezett célok 90 százalékkal hatékonyabbak, mint az általánosan megfogalmazottak.

Engedd meg magadnak a magányt!

Úgy találhatod meg a teljes harmóniát a munkáddal, ha lehalkítod a mobilt, kikapcsolod az értesítéseket mindenhol, és nem az e-mailjeidet lesed állandóan. Ennyi a kulcsa a teljes fókusznak.

Mérd az elvesztegetett időt!

Az emberek jórészt észre sem veszik mennyi időt csesznek el feleslegesen az Instagramot vagy Facebookot pörgetve, ezért fogalmuk sincs, hogy mit is kéne mérni. Az egyik legjobb segítség erre például a TogglPróbáld ki!

A technológia veled van!

A technológia ma már neked dolgozik. A Trove nevű alkalmazás például tudja fontosság szerint rangsorolni az emaileket, és mesterséges intelligencia segítségével, a felhasználó cselekvései által folyamatosan tanulja és frissíti, hogy melyik beszélgetés vagy levélíró lehet fontos. Az Amy Ingram pedig a meetingjeidet kezeli, csak be kell neki adnod.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)