Jump to content

Ez kell a jó alváshoz

2018. 09. 21. 20:02

Azt nem tudjuk, hogy brit tudósoknak közük van-e hozzá. Bár, ha jobban belegondolunk a lent felsorolt érvek túl racionálisak, úgyhogy tutira nem!

Se TV, se net, se mobil!

Annyiszor hallottuk már és annyira nem tartja be senki, hogy úgy éreztük ennek ismét itt a helye. Az ilyen tevékenységek továbbra is mozgásban tartják a melatonin-termelést, így a nyugodt pihenésnek, a mély alvásnak  annyi.

Hiába erőlteted…

Biztosan sokan voltatok már úgy, hogy nem tudtatok elaludni, pedig már nagyon kellett volna. Raj Dasgupta alvásszakértő szerint minél inkább koncentrálunk az elalvásra, annál kevésbé fog az menni, így a legjobb módszer az, ha felkelünk, és valamilyen más tevékenységgel elvonjuk a figyelmünket. Például olvass könyvet, sétálj a levegőn, vagy valami más tevékenységgel próbáld meg elterelni a figyelmed egy ideig.

Ne fogyassz túl sok alkoholt!

tény, hogy a pia elálmosít, de hatására sokkal korábban felriadsz mint azt kéne, és megzavarja az alvás REM-szakaszát.

Az esti testedzésről jobb ha lemondasz!

Ha eddig estére időzítetted a napi testmozgást, akkor felejtsd el, nagy hibát követsz el! A nap beindításához tökéletes, de ha a nap végére hagyod, csak tovább pörget, ahelyett hogy a test végre nyugovóra térne.

A fűtéssel csak óvatosan!

Éppen benne vagyunk a tél kellős közepében, és bár a mínuszok eddig nagyon visszafogottak voltak, sok helyen éjszakára is telibetolják a fűtést. Pedig nem olyan jó az, mert kutatások bebizonyították, hogy hűvösebb hőmérsékleten könnyebben alszunk.

NE aludj háziállattal!

Tudjuk, ezt lehet a legnehezebben megmagyarázni. A kutya és macska (hát még a többi) zavarja a nyugodt alvást, ami a kipihentség rovására megy. Csak arra kérjük az állatbarátokat, ne kövezzenek meg minket! 

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)